Hlavní obsah

Slovácké "juchů" se anglicky píše "yipppp", přeložila Američanka

Novinky, Zdeněk Šmýd

Malebné Plže i víno slavily úspěch u cestovatelek z Ameriky i Evropy. Největší zážitek pro ně bylo zjištění, že se na závěr slovácké písničky juchá.

Foto: Zdeněk Šmýd

S tetičkami z Ježova se chtěla vyfotit celá výprava blogerek.

Článek

Více než 500 blogerů, fotografů, youtuberů či cestovatelů z celého světa strávilo uplynulé dva týdny v České republice a mnozí z nich i na jižní Moravě. Devět z nich přicestovalo na jeden den i na Slovácko.

„Ty tetičky byly naprosto neuvěřitelné,“ oznámila svůj nejsilnější zážitek Eulanda z USA, když odjížděla z Ježova u Kyjova. Skupinku osmi žen o jednoho muže tam přivítaly místní ženy známé hlavně ručním stloukáním másla, což bohužel Eulanda neocenila, protože jako silná alergička na vše možné nemohla ochutnat.

Když nemohla jídlo, hltala každé slovo překladatelky, která tlumočila obsah zpívaných písní. Na závěr každé z nich ježovské zpěvačky zajuchaly, což slavilo vůbec největší úspěch. Eulanda si to i vyzkoušela a zveřejnila své video na sociálních sítích, kde naše "juchů" přejmenovala na "yipppp".

Cestovatelky okouzlil také vinařský areál Plže. Tento malebný kout Slovácka fotily, kde mohly a samozřejmě ochutnaly i vínko. Navštívily dva sklepy, z nichž jeden zcela typický a skromný, druhý reprezentativní pro účely ochutnávek velkého vinařství. Ve strážnickém skanzenu si poslechly, jak žily naši předkové a samozřejmě byly zvědavé na oběd, který se nakonec protáhl, jelikož téměř celá výprava chtěla ještě dezert.

„To je snad vůbec nejlepší vanilková zmrzlina, jakou jsem kdy ochutnala,“ rozplývala se nad speciální černou zmrzlinou v Bukovanech u Kyjova Jessica z nizozemského Amsterodamu.

Cestovatelé z celého světa se v České republice sešli při své tradiční konferenci TBEX. Ta se koná dvakrát ročně a stěhuje se z místa na místo. Tentokrát to byla v posledních červencových dnech Ostrava a šlo o vůbec první TBEX ve střední Evropě. Po skončení konference skupinky vyjížděly na výlety. Ten na Slovácko jim připravila Centrála cestovního ruchu jižní Moravy za pomoci Turistické asociace Slovácko. Dorazily zástupkyně USA, Kanady, Nizozemska nebo také Polska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám