Hlavní obsah

Slovácké dožínky vrátí čas. Do akce půjdou kosy i cepy

Novinky, Zdeněk Šmýd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední červencový víkend na Slovácku bude patřit obří Slavnosti bratrství Čechů a Slováků, ale také dožínkám.

Foto: Zdeněk Šmýd

Dožínky slaví mnohé obce na Slovácku. Ty první ještě v červenci, další následují v srpnu.

Článek

Oslavou sklizně bývaly vždy dožínky. Dnes tato slavnost přináší hlavně zábavu a také poučení o tom, jak naši předkové vykonávaly žňové práce.

Právě následující víkend nabídne na Slovácku dvě dožínkové slavnosti. Jedna ve strážnickém skanzenu pod taktovkou etnografů, druhá lidová v obci Svatobořice-Mistřín.

Skanzen ukáže žňové práce 

Skanzen ve Strážnici svou akci připravil na neděli 28. července. V plánu jsou ukázky žňových prací – sečení obilí kosou s hrabicí a žacím strojem, mlácení obilí motorovou mlátičkou i cepy. K ochutnání bude čerstvě upečený chléb. Samozřejmě nebude chybět dožínkový průvod.

Obyvatelé Svatobořic-Mistřína oslaví sklizeň o den dříve, v sobotu. Odpoledne v 17.00 vyrazí krojovaný průvod pro dožínkový věnec. Při zvykoslovném pořadu vystoupí místní soubory i hosté.

Na Javořině už po sedmadvacáté 

Víkend na Slovácku bude ale mnohem bohatší. Především se na pomezí Slovácka a Slovenska konají velké Slavnosti bratrství Čechů a Slováků. Jde už o 27. ročník setkání na nejvyšším vrcholů bílých Karpat – Javořině. Oslavy s bohatým kulturním programem trvají od nedělního rána až do nedělního pozdního odpoledne.

Folklorní program se spoustou zpěvu a typické slovácké zábavy nabídne také akce Zpívání pod Kříbem. Ve vinařském areálu u Kozojídek na Strážnicku v sobotu od 17.00 vystoupí mužské i ženské pěvecké sbory a cimbálová muzika bude hrát až do noci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám