Hlavní obsah

Slovácké divadlo uvede poslední on-line inscenaci, cenami ověnčený Kříž u potoka

Novinky, Petra Kučerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Téměř dva měsíce Slovácké divadlo každou středu na Facebooku vysílalo inscenace ze svého zlatého fondu. Protože se divadelní život vrací do starých kolejí, zítra uvede jako poslední oceňovaný Kříž u potoka z roku 2018.

Foto: Marek Malůšek

Klára Vojtková a Tomáš Šulaj získali za své výkony v Kříži u potoka nejužší nominace na Cenu Thálie

Článek

Vesnické drama Karoliny Světlé z roku 1868 nastudoval se souborem zkušený režisér Martin Františák a objevila se v něm jako host i hvězda českého filmu Drahomíra Hofmanová.

"Román jsem četla až teď a dobře tomu, myslím, že na střední bych se těžko prokousávala jazykem i dlouhými popisy krajiny až k samotnému akčnímu a zároveň mystickému příběhu. Na vesnickém dramatu mě vzrušuje ta jadrnost, surovost a tvrdost lidí, hlavních hrdinů i obce samé. Jejich jednání není delikátní, jde do krajnosti," uvedla před premiérou Klára Vojtková.

Právě ta získala za roli Evy nejužší nominaci na Cenu Thálie, stejně jako její kolega Tomáš Šulaj za ztvárnění Ambrože Potockého. Kříž u potoka ovládl i každoroční divácké ceny uherskohrdiššké scény Slovácký Oskar - ocenění si odnesla nejoblíbenější herečka (klára Vojtková), nejoblíbenější herec (Tomáš Šulaj) i nejoblíbenější inscenace. Nakonec Kříž u potoka zvítězil ve vzácné shodě i u kritiků, kteří každoročně udělují ocenění Největší z pierotů.

V uhrančivé inscenaci dále excelovali Zdeněk Trčálek, Irena Vacková, Jiří Hejcman nebo David Vaculík.

Milostné drama z hlubokých úbočí hor, hru o víře, síle a vztahu, příběh, který je nevídaně o nás – o lidech žijících v rozežrané době, uvede Slovácké divadlo na svých facebookových stránkách ve středu 18. června od 20 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám