Hlavní obsah

Slovácké divadlo uvede německou komedii Úča musí pryč! Bude se hrát přímo ve školní třídě

Novinky, Blanka Šmejdovcová

Bystrou komedii jednoho z nejhranějších německých dramatiků Lutze Hübnera Úča musí pryč! uvede už v pondělí 22. ledna Slovácké divadlo v Uherském Hradišti. Aktuální hořká komedie měla světovou premiéru v lednu 2010 v Staatsschauspiel Dresden a od té doby se dočkala desítek inscenací.

Foto: Marek Malůšek

Tvůrčí tým novinky Úča musí pryč! Premiéra proběhne 22. ledna v Základní škole UNESCO v Uherském Hradišti.

Článek

„Je to velmi zábavná komedie, vtipně a svižně napsaná. Má v sobě společenský potenciál, který by měl probudit diskuzi o smyslu vzdělávání,” uvedl režisér připravované novinky a ředitel Slováckého divadla Michal Zetel.

Hra, která vzniká ve spolupráci se Základní školou UNESCO Uherské Hradiště, bude uvedena v rámci alternativní dramaturgické linie SLoffÁCKÉ DIVADLO v netradičním prostoru školní třídy.

„Naším cílem je v rámci tohoto cyklu oslovení těch skupin diváků, pro které není návštěva tradiční divadelní budovy pravidelným zvykem, ale jimž může předkládané téma něco říct,” doplnil Zetel s tím, že hra Úča musí pryč! bude po inscenacích Večer na psích dostizích a Čarodějnice v kuchyni v pořadí už třetím počinem alternativního cyklu.

A o čem hra pojednává? „Pětice rodičů vyzve třídní učitelku svých dětí, aby se třídnictví vzdala. Výuce prý chybí koncept, atmosféra v 5. B je špatná, žáci mají z učitelky strach. A to se má navíc brzy rozhodovat o přestupu dětí na víceletá gymnázia. Paní učitelka Milerová však nechce na návrh rodičů jen tak přistoupit – a velmi vyostřená třídní schůzka začíná,” prozradila dramaturgyně novinky Markéta Špetíková.

„Hra reaguje na proměny smyslu školního vzdělávání a pokračující hledání jeho nejlepší možné podoby. Pregnantně se však potýká především se situacemi ryze osobními,” doplnila dramaturgyně.

Pozoruhodný je i fakt, že už více než desítka repríz je vyprodaných ještě před premiérou. „Zkoušíme teprve pár týdnů a zájem je tak velký, že už jsme dvakrát přidávali reprízy,” doplnil Michal Zetel.

„Atraktivní je samotná komedie, protože se v ní řeší věci, které každý zná ze svého okolí a atraktivní je i to prostředí. Hrát divadlo přímo ve školní třídě bude docela dobrodružné,” je přesvědčená Jitka Hlaváčová, která vytvoří postavu bio eko manželky, která se musela přestěhovat z Prahy do malého města a těžce nese prospěch svého, jak si sama myslí, geniálního syna.

A co vedlo režiséra novinky Michala Zetela k výběru hry? „Jednak báječně zapadá do naší linie OFF. Hrát v prostředí, které všichni důvěrně známe je velice lákavé. Získáváme tím základní komunikační kanál s publikem. Všichni víme, kde jsme a jak se v daném prostředí chovat. A taky máme vlastní naprosto formující zkušenosti. Ovšem hlavní důvod je problematika vzdělávání jako hlavní téma hry. Vzrůstající nároky na vzdělávání dětí, na pedagogy na možnosti rodičů do procesu zasahovat v přímém kontrastu s neutěšeným postavením učitelů, jak finančním, tak společenským, nezájmem rodičů o skutečné problémy jejich dětí a schopnost konstruktivně dělat svět lepším. To vše v hávu velice svižné a sarkastické komedie,” řekl Zetel.

V novince se kromě Jitky Hlaváčové představí Pavlína Hejcmanová, Tereza Novotná, Irena Vacková, Petr Čagánek, Josef Kubáník a Vladimír Salčák. Hru divadlo uvede v překladu Michala Kotrouše.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám