Hlavní obsah

Slovácké divadlo uvede českou premiéru Deníku Anne Frankové v režii Zoji Mikotové

Novinky, Robert Rohál

Pětice hereček a jeden herec jsou protagonisté inscenace Deník Anne Frankové, která bude mít v sobotu 28. března českou premiéru ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Režisérkou očekávané hry je Zoja Mikotová.

Foto: Marek Malůšek

Protagonistky nové inscenace Deník Anne Frankové.

Článek

„Deníkem Anne Frankové chceme připomenout blížící se sedmdesáté výročí konce druhé světové války, ale rádi bychom také upozornili na osudy prostých lidí, kterých se válečné konflikty a že jich je v poslední době kolem nás víc než dost, velmi dotýkají. Na obyčejné lidi by se nemělo zapomínat,“ uvedl ředitel Slováckého divadla Igor Stránský a připomíná, že tvůrci vycházejí z deníkových zápisků židovské dívky Anne Frankové ukrývající se před nacistickým běsněním. Z nich se po skončení druhé světové války stala jedna z nejpřekládanějších a nejčtenějších knih světa.

A jak se nesnadného úkolu převést deníkové záznamy na jeviště tvůrci ujali? „Nejprve jsme s paní režisérkou Mikotovou vybraly pro nás nejdůležitější pasáže z Deníku, sestavily pracovní scénář, s nímž jsme potom nadále pracovali s herci na zkouškách,” řekla k inscenaci dramaturgyně Iva Šulajová.

„Diváky na jevišti tak čeká koláž deníkových záznamů, nikoliv dramatizace, šlo nám o zachování autenticity zápisků, samozřejmě s tím, že mnohé situace budou pojednány dramaticky,” dodala Iva Šulajová.

Zajímavostí je, že inscenace nemá jedinou představitelku Anne Frankové. Podle dramaturgyně je to tím, že jí může být kdykoliv kdokoliv z nás. Na jevišti se tak představí pětice hereček Jitka Josková, Anna Pospíchalová, Jaroslava Tihelková, Alžběta Kynclová a Monika Horká doplněná o Štěpána Goiše.

Zatímco výprava nové inscenace je dílem Marie Jiráskové, jímavou hudbu napsal Zdeněk Král. Premiéra proběhne v sobotu 28. března od 19 hodin ve Slováckém divadle.

Slovácké divadlo je od předminulého týdne, kdy byly vyhlášeny Ceny divadelní kritiky, v první desítce nejlepších českých divadel. Do elitní sestavy se ale neprobojovalo jen uváděním ztřeštěných komedií a výpravných muzikálů, ale i projekty jakými je Cena facky aneb Gottwaldovy boty, či originálním ztvárněním Brechtovy Svatby v provedení Talentem roku Annou Petrželovou. Ve Slováckém divadle věří, že podobně silnou inscenací bude i Deník Anne Frankové v režii Zoji Mikotové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám