Hlavní obsah

Slovácké divadlo odvysílá Lišku Bystroušku online

Novinky, Petra Kučerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Byli byste pro, abychom na našem divadelním Facebooku každou středu od 20.00 streamovali naše slavné inscenace z archivu?“ Takový dotaz se objevil před pár dny na facebookových stránkách Slováckého divadla. A nadšené ohlasy na sebe nenechaly dlouho čekat.

Foto: archiv Slováckého divadla

Jitka Josková a Zdeněk Trčálek v inscenaci Lika Bystrouška J. A. Pitínského

Článek

„No jasně že jo! To by bylo to nejlepší, co nás v této temné době může potkat. Tedy krom zdraví nás všech.“ „Určitě ano. Sice jsem abonentem divadla přes 10 let, ale přeci jen mi občas něco uteklo a některé představení si ráda znovu připomenu.“

A tak se divadelníci pustili do práce, protože stream inscenací není jednoduchá věc. „Musí se vyřešit především práva s autory inscenace, hudby, případně s agenturou, která tato práva vlastní,“ vysvětlil mluvčí divadla Josef Kubáník.

Už zítra se těšte na cenami ověnčenou Lišku Bystroušku

Ve středu 15. dubna od 20.00 se na Facebooku objeví první z archivních pokladů hradišťské scény.

„Lišku Bystroušku režíroval Jan Antonín Pitínský, legenda mezi režiséry, a patří ke zlatému fondu Slováckého divadla. Milovali ji diváci, vychvalovali recenzenti a Jitka Hlaváčová, tehdy ještě Josková, byla za titulní roli v širší nominaci na Cenu Thálie. Bystrouška získala Cenu Sazky a Divadelních novin pro největší činoherní událost za rok 2005 a mnoho dalších ocenění, zúčastnila se nejprestižnějších festivalů,“ vyjmenovává úspěchy divadelního zpracování příběhu Rudolfa Těsnohlídka divadelní mluvčí.

Liška Bystrouška s podtitulem Příběhy krve měla ve Slováckém divadle premiéru 16. listopadu 2004 a na prknech, která znamenají svět, se držela více než dva roky a dočkala se 50 repríz. Kromě Jitky Hlaváčové se v ní představili Zdeněk Trčálek, Kamil Pulec, Martin Vrtáček, Anna Pospíchalová a další.

Jitka Hlaváčová o Lišce Bystroušce

„Liška Bystrouška byla role, díky které jsem se dostala divákům, ale i divadelním kritikům a divadelnímu světu víc do podvědomí. Byl to krásná, naplňující ale zároveň i velmi náročná práce, ze které ale čerpám i dnes. Pan Pitínský mně otevřel a ukázal cestu ke stylizovanému herectví, které mi nesmírně vyhovuje a cítím se v něm jako ryba ve vodě. Nedávno mě dojala jedna paní, která za mnou přišla mi jen říct, že představení Liška Bystrouška pro ni bylo srdeční záležitostí a nejlepší, jaké kdy viděla. Končila slovy: Vy jste nejlepšejší Bystrouška na celém světě!“

I po středeční premiéře bude záznam inscenace Liška Bystrouška stále k vidění na facebookových stránkách Slováckého divadla.

Reklama

Výběr článků

Načítám