Hlavní obsah

Slovácké divadlo je v šoku, tolik předplatitelů nečekalo. Bude uvedeno do České knihy rekordů

Novinky, Robert Rohál

Na začátku loňského října uherskohradišťští divadelníci vyhlásili pokus o zápis do České knihy rekordů jako činoherní divadlo s nejvyšším počtem předplatitelů v zemi. Zatímco před dvěma týdny oznámili, že pokoří hranici 8000 předplatitelů a rekord bude zaznamenaný, definitivní číslo je ještě vyšší.

Foto: archiv Slovácké divadlo

Umělecký soubor Slováckého divadla v Uherské Hradišti jde od úspěchu k úspěchu.

Článek

„Všem nám to vyrazilo dech. Tolik lidí jsme opravdu nečekali. Slovácké divadlo bude letos navštěvovat 8230 předplatitelů,” prohlásil ředitel Slováckého divadla Michal Zetel.

Přitom na začátku února nebyly počty vůbec jasné. „Pokulhávali jsme v závěrečném zpracování, nevěděli jsme ani, zda dosáhneme oněch osmi tisíc. Slíbil jsem ale, že kdyby to nevyšlo, dokoupím je ze svého a předplatenky rozdám rodičům onkologicky nemocných dětí, kterým jsme pomáhali před Vánoci. Nakonec to nebude nutné, ale slib přesto splním,” dodal ředitel slovácké scény.

Je to už popáté v řadě, kdy do uherskohradišťského divadla bude přicházet víc než 8000 předplatitelů. „V předešlých čtyřech letech to bylo pokaždé těsně za hranicí, skok na 8230 jsme nečekali,” těší výsledek ředitele. Přitom pohled do statistik ukazuje, že diváci začali fenomén "slovácké scény" objevovat až po roce 2000, do té doby se počty předplatitelů pohybovaly okolo 3200 pravidelných diváků.

Uherskohradišťské divadlo je podle prezidenta Herecké asociace Jiřího Hromady naprostým unikátem. „Publikum své regionální herce miluje víc než ty z Prahy. Když dorazí pražský zájezdový soubor celebrit, nebývá divadlo třeba vůbec vyprodané. Přitom Slovácké divadlo má více předplatitelů než Národní divadlo. Tam je radost sedět,” řekl Jiří Hromada.

Divadelnici plánují celou řadu oslav rekordu, kromě již odhalených fotek herců v životní velikosti ve foyer, se chystá i na návštěvu zástupce agentury Dobrý den, která spravuje Českou knihu rekordů. Mělo by k ní dojít první jarní den, kdy bude rekord oficiálně zapsán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám