Hlavní obsah

Slezský železniční spolek Ostrava poslal o víkendu na trať čtyři vlakové soupravy

Novinky, Josef Zajíc

Slezský železniční spolek vypravil o víkendu 22. a 23. dubna čtyři výpravy v akci Mimořádný vlak po Ostravsko-karvinském revíru. Vlaková souprava vždy pěti vagónů vyjížděla v 10 a 14 hodin z železničního nádraží Ostrava-Střed.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 24.4.2017 Slezský železniční spolek . Mimořádný vlak po Ostravsko - karvinském revíru. Důl Michal. Foto zastávka č. 2

Článek

Čtvrtý turnus pěti vagónů vyjel v neděli 23. dubna, řídil ho vedoucí a "kapitán" jízdy Ladislav Antalec. V každém vagónu byl jeden průvodce, který po celou dobu téměř tříhodinové výpravy komentoval a informoval přítomné o cestě.

V jednom z vagónů cestující provázel Karel Budín. Informoval o cestě ve spolupráci s železničním muzeem Moravskoslezským a vlastníkem tratí WTA. Vlak jel po trase Ostrava - Michálkovice - Orlová - Karviná. Vzhledem k mimořádné události, která se v té době stala v kolejišti na hlavním nádraží v Ostravě, vlak nemohl pokračovat směr Stonava, Rychvald přes hlavní nádraží zpět na železniční nádraží Ostrava-střed.

Změna jízdy ovšem nijak nezmenšila kvalitu výpravy za poznáním minulosti v konfrontací s přítomností. Organizátoři výpravy uspořádali pro cestující dvě desetiminutové fotozastávky, a to v okolí bývalého dolu Michal, který cestující mohli vidět z druhé strany, tedy z míst, které normálně nejsou přístupné.

Další fotozastávka byla v okolí dolu Žofie, o kterém průvodce Karel Budín mj. sdělil, že zakladateli dolu byli bratři Gutmanové. Cesta dále vedla v okolí dolu Dobrava přes důl ČSA Karviná, závod 1 a 2. Pak se výprava vracela stejnou cestou zpět.

Po celou dobu výpravy se o cestující staraly hostesky, které jim nabízely jídlo, pití a poskytly další zajímavé rady. Na železničním nádraží Ostrava-Střed akce skončila. Podle Hany Antalencové z vedení spolku se čtyř výprav o víkendu zúčastnilo přes 1300 cestujících, kteří byli velmi spokojeni a výpravu za poznáním si pochvalovali.

Slezský železniční spolek byl založen pro podporu a rozvoj odkazu historie železnic v regionu Moravskoslezského kraje. Cílem spolku je především vypravování zvláštních nostalgických vlaků do zajímavých lokalit v Moravskoslezském kraji. Spolek svou činností popularizuje železnici v očích veřejnosti.

Další akce Slezského železničního spolku se bude konat o víkendu 8. a 9. května pod názvem Mimořádný historický vlak do pivovaru Radegast v Nošovicích. Součásti jízdenky je exkurze do pivovaru. Odjezdy z železničního nádraží Ostrava-Střed: 9.00, příjezd 13.30, odjezd 14.00, příjezd v 18.30. Jízdenky je možné si zaregistrovat. Další informace a registrace na: www.slezskyzelznicnispolek.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám