Hlavní obsah

Slezskoostravský hrad nabízí výstavu Jantarové a hedvábné cesty

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pátku 28. června je v provozu ve věži Slezskoostravského hradu v Ostravě nové Muzeum Jantarové stezky a Hedvábné cesty. Muzeum je první a jediné tohoto zaměření v Evropě.

Foto: Josef Zajíc

V letech 1534-48 byl hrad přestavěn na zámek. Z té doby pochází brána s věží, která se jediná zachovala.

Článek

Pomyslnou pásku nového ostravského muzea na Slezskooostravském hradě přestřihli Lukáš Curylo, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje, náměstek primátora města Ostravy Zbyněk Pražák, ředitel společnosti Černá louka, pod kterou patří Ostravské výstaviště a Slezskoostravský hrad, Jan Šumbera a pracovní tým pod vedením autora projektu Davida Majera, historika umění.

Muzeum Jantarové stezky a Hebvábné cesty je první unikátní muzeum programově zaměřené na prezentaci legendárních obchodních dálkových tras v Evropě.

"Myšlenka, aby byla zde ve věži Slezskoostravského hradu instalovaná stálá výstava a bylo otevřeno Muzeum Jantarové stezky a Hedvábné cesty, se rodila delší dobu. Nakonec se díky historikovi umění Davidu Majerovi vše podařilo. O trasách, po kterých se ve starověku a středověku chodili lidé a zvláště pak se pohybovali obchodníci, se ví již delší dobu. Ty cesty byly takový starověký internet, taková starověká globalizace, kde si lidé nejen vyměňovali zboží, ale také informace, kde kdo vládne, jaké jsou v tom regionu politické struktury a podobně. Výstava může pomoci všem, kteří ji navštíví, si tyto historické skutečnosti připomenout a to díky exponátům a informacím, které jsou zde instalovány," řekl Lukáš Curylo, náměstek hejtmana.

Muzeum má informace rozdělené do sedmi tématických celků.

1. Ostrava na Jantarové stezce v době římské a ve středověku, 2. Křižovatky dálkových cest I. - Aquileia, 3. Slezskoostravský hrad a hrady Moravské brány, 4. Počátky Hedvábné cesty, 5. Křižovatky dálkových cest II. - Ponská Olbia, 6. Hedvábná cesta - Římská říše a její provincie, mincovní poklady, Vikingové, kočovníci, Velká Čínská zeď, 7. Křižovatky dálkových cest III. - Konstantinopol.

"Je dobré, že je otevřeno toto muzeum a je dobré, že návštěvníci prostřednictvím výstavy získají nové informace. Jsou zde exponáty, které jsou k vidění pouze zde. Výstava má i edukativní rozměr pro školy, protože vždycky je lepší jednou vidět, než několikrát slyšet," konstatoval Zbyněk Pražák, náměstek primátora.

Výstava nabízí procházku dějinami Starého světa podél dálkových a obchodních cest Hedvábné cesty od Středomoří až po Čínu a Jantarové stezky od Skandinávie po Jaderské moře, která trvala témeř 3000 let.

"Je třeba si uvědomit, že pojem Hedvábná cesta a Jantarová stezka jsou vlastně synonyma pro světové dějiny, a že těmi světovými dějinami Ostravou, ne možná, ale určitě jedna z větví Jantarové stezky procházela tudy, a tak Ostrava je v podstatě součástí tohoto ohromného kulturně - historického konglomerátu. Prostor, věž Slezskoostrasvkého hradu, je VIP adresou. Jedná se o jedinou zachovalou část  středověkého hradu v Ostravě," řekl mimo jiné hlavní autor projektu David Majer, historik umění.

Slezskoostravský hrad byl postaven v druhé polovině 13.století nad soutokem řeky Lučiny a Ostravice. Do roku 1327 sloužil jako ochrana zemské stezky z Opavy, přes Hlučín, Těšín do Krakowa. V roce 2004 zbytky zámku odkoupilo město Osrava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám