Hlavní obsah

Slezské vzdělávací centrum brzy otevře, nabídkou kurzů a školení pomůže regionu

Novinky, Milan Haluška

Rozsáhlá nabídka rekvalifikací, jazykových kurzů či školení pro široké spektrum firem. To vše od února nabídne Slezské vzdělávací centrum v Karviné-Darkově, které vzniklo v budově bývalého Janečkova mlýna.

Foto: Milan Haluška
Článek

Zchátralá pětipodlažní budova mlýna z konce 19. století prošla od května letošního roku generální rekonstrukcí. Opraven byl celý plášť budovy, přičemž zůstala zachována původní architektura. V interiérech vznikly nové prostory.

„Na pěti podlažích vzdělávacího centra jsme vybudovali učebny řemeslných dovedností, elektroučebnu, svařovnu, počítačovou učebnu se speciálními programy jako je ArchiCad, Contec nebo MS Project. Dále pak tradiční učebny určené pro různorodé intenzivní vzdělávání menších skupin i konferenční sál pro 100 osob,” informoval projektový manažer Martin Ferfecki.

Kvalitní nabídka vzdělávání

Slezské vzdělávací centrum spolupracuje s řadou regionálních odborníků a připravuje rozsáhlou nabídku rekvalifikací, jazykových kurzů, akreditovaných i neakreditovaných školení pro široké spektrum firem, profesí a nezaměstnaných.

Centrum proškolí top i střední manažery, revizní techniky, elektrikáře, lešenáře, jeřábníky, stavební mistry, řidiče referenty, sociální pracovníky i úředníky a další. Za příznivého počasí si kurzisté budou moci navíc o přestávkách odpočinout u šálku kávy pod pergolou u přilehlé říčky Mlýnky.

„Uvědomujeme si, že Karvinsko i celý Moravskoslezský kraj je především průmyslovým regionem, který potřebuje technicky vzdělané lidi. Je svou polohou a uzlem mezi Polskem, Českem a Slovenskem," uvedl Ferfecki.

Slezské vzdělávací centrum spolupracuje i s Vysokou školou logistiky v Přerově, která jako jediná v ČR vzdělává studenty ve studijním programu Logistika. Pobočka této školy by se měla od ledna otevřít právě jako součást Slezského vzdělávacího centra v Karviné. Logistika je totiž velmi důležitým oborem dneška i budoucnosti, neboť snižuje náklady podniků na dopravu, manipulaci se zbožím, jeho balení, skladování, skladovací plochy a další.

Vzniknou nová pracovní místa

„Vše samozřejmě souvisí se vzdělávacími potřebami našich zákazníků, místních firem i firem z širšího regionu, neziskových organizací, úřadů a podobně. Již na počátku roku 2015 vytvoříme nové pracovní místo správce budovy, v průběhu roku plánujeme další pracovní místa. Sám jsem Karviňák a rád bych přispěl k vyšší zaměstnanosti a lepší zaměstnatelnosti zdejších lidí, ať jejich vzděláváním nebo zaměstnáním,” řekl Ferfecki.

Mlynářova vila s nejistým osudem

V rámci Slezského vzdělávacího centra byla opravena hlavní budova bývalého mlýna a vedlejší mlynářova vila stálé chátrá. Je však možné, že bude v budoucnu opravena také.

„Podle územního plánu rozvoje města může tato nemovitost sloužit k ubytovacím potřebám, eventuálně jako restaurace. Vzhledem k finanční náročnosti této rekonstrukce čekáme, zda-li v rámci podpory cestovního ruchu bude nějaká možnost získat podporu z fondů EU nebo kraje na záchranu této nemovitosti,” uzavřel Ferfecki.

Reklama

Výběr článků

Načítám