Hlavní obsah

Slavný muzikál My fair lady začali zkoušet zlínští divadelníci. Bude pohádkový

Novinky, Veronika Jurčová

Po Řeku Zorbovi a Divotvorném hrnci uvede Městské divadlo Zlín 26. dubna v 19.00 ve Velkém sále další velký broadwayský muzikál My fair lady. Režie se chopil Zdeněk Dušek, který se zlínskými herci v minulosti nastudoval například úspěšnou Figarovu svatbu nebo Výbornou kachnu.

Foto: Zdeněk Němec

V hlavních rolích muzikálové komedie se představí Kateřina Liďáková v alternaci s Markétou Kalužíkovou a Radovan Král.

Článek

Dokáže zarputilý profesor fonetiky Henry Higgins udělat z neotesaného kamene, svérázné a nezkrotitelné květinářky Lízy Doolittlové, ozdobu vyšší společnosti? Vyhraje tak sázku, kterou uzavřel se svým přítelem, plukovníkem ve výslužbě Pickeringem?

Slavná muzikálová komedie vznikla podle hry George Bernarda Shawa Pygmalion. V roce 1956 zazářila na Broadwayi a brzy poté se dočkala také filmového zpracování. Podle Duška je to jedna z nejkrásnějších verzí pohádky o Popelce, kdy je chudá dívka nalezena princem a končí to svatbou.

„Ten film je krásný. Přemýšleli jsme, jak to udělat, abychom se neopakovali, aby to bylo naše,” prozradil režisér s tím, že nakonec vsadil právě na pohádkovost a na kontrast. „Vytvořili jsme na jevišti dva světy, naprosto odlišné, aby bylo vidět, co všechno Líza dokázala, a že to není jen o tom, že se naučila říct pár vět a tančit. Ona změnila celou svou bytost a skupenství,” zdůraznil.

Původní svět Lízy Doolittlové je neučesaný, zvířecí. Prostředí, do kterého ji uvede Henry Higgins, je naopak uhlazené, plné půvabu a elegance.

V hlavních rolích muzikálu se představí Radovan Král (Henry Higgins), Kateřina Liďáková v alternaci s Markétou Kalužíkovou (Líza Doolittlová) a Luděk Randár (plukovník Pickering).

Příběh se bude odehrávat ve scénografii Milana Popelky a herci obléknou originální kostýmy z dílny Evy Jiřikovské. S choreografií pomáhá Rastislav Letenaj.

Ve středu 23. dubna v 17.00 zvou divadelníci do Dílny na besedu s tvůrci nové inscenace – Klevetivou středu. V pátek 25. dubna v 10.00 se ve Velkém sále koná veřejná generálka.

Reklama

Výběr článků

Načítám