Hlavní obsah

Slavný muzikál Evita se objeví už brzy na ostravském jevišti

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ostrava spatří už brzy další muzikál legendární autorské dvojice Tim Rice a Andrew Lloyd Webber. Soubor operety a muzikálu Národního divadla moravskoslezského ve spolupráci s režisérem Petrem Gazdíkem připravuje slavný muzikál Evita. Premiéra je ohlášena na 20. března.

Foto: Robert Rohál

V roli Evity se představí Hana Fialová, která v současné době září jako Edith Piaf v komorním muzikálu Edith a Marlene.

Článek

Muzikál Evita nevypráví příběh o politice, ale o mimořádném osudu charismatické ženy. Ženy, která se během svého krátkého života dokázala vyšvihnout ze zavržení až na absolutní vrchol.

Jednoho letního večera roku 1973 naladil ve svém autě slavný libretista Tim Rice rozhlasový pořad o životě Evy Perónové. To, co zaslechl, znělo jako pohádka o Popelce, která se však skutečně odehrála. Z chudinského venkova vedla její cesta až do luxusních paláců, kde byla obklopena přepychem podle poslední módy. Stala se druhou manželkou argentinského diktátora Juana Peróna a modlou národa.

Ústřední píseň Don't Cry for Me Argentina muzikálu, který měl premiéru 21. června 1978 v londýnském Divadle prince Edwarda (zatímco na Broadwayi se poprvé objevil 25. září 1979), obletěla celý svět a dodnes patří mezi nejslavnější hity skladatele Andrewa Lloyda Webbera. Slavnou píseň má v repertoáru léta i Helena Vondráčková, která ji zařadila na své Broadway Album.

V roce 1996 se muzikál Evita dočkal filmového zpracování, v němž titulní roli ztvárnila zpěvačka Madonna. V tuzemsku měl muzikál premiéru v Praze, a to 19. srpna 1998 v Divadle Spirála, v titulní roli se tehdy střídaly Radka Fišarová a Tereza Slouková.

V hlavních rolích nynějšího ostravského nastudování se diváci mohou těšit na Hanu Fialovou a Radku Coufalovou jako Evitu. V roli Che se představí Petr Gazdík a Tomáš Savka, který se do Ostravy již těší: „Na muzikál i na Ostravu se těším moc. Předminulý rok jsem na Ostravsku vystupoval jako host Radky Fišarové na jejím vánočním turné a setkal jsem se se spoustou úžasných a velmi milých lidí. Navíc jsem se už dlouho těšil na světovou roli, na kamenné divadlo a na orchestr. Splnil se mi sen a já udělám vše pro to, abych roli Che ztvárnil co nejvěrohodněji.“

Tomáš Savka získal roli, stejně jako Radka Coufalová, na základě konkurzu, kterého se zúčastnil rekordní počet uchazečů a který pro něj skončil úspěchem. „Bylo to pro mě náročné především v tom, že jsem musel vstávat ve čtyři ráno, abych stihl odjezd vlaku do Ostravy a ranní předzpívání v divadle. Jinak to bylo příjemné a cítil jsem se dobře, což se mi většinou na podobných konkurzech nestává,“ dodal Tomáš Savka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám