Hlavní obsah

Slavnostní zahájení retrospektivy 12 let Farmy v jeskyni

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová scéna Národního divadla, LaFabrika, Divadlo Ponec, Experimentální prostor NoD a DOX budou od 28. 10. do 1. 11. hostit jedinečnou přehlídku inscenací a projektů Mezinárodního divadelního studia Farma v jeskyni.

Foto: Natália Zajačiková

Farma v jeskyni-Skleník na Nové scéně

Článek

Farma v jeskyni svou tvorbou překračuje hranice žánrů fyzického, tanečního i hudebního divadla. Každé představení provází bezprostřední atmosféra, nadšené reakce diváků. Nenechte si ujít mimořádný zážitek na vlastní kůži. Přehlídka začne 28. 10., v Den vzniku samostatného československého státu, což není náhoda. Farma v jeskyni symbolicky odkazuje k faktu, že přestože pracuje v mezinárodním složení, stále se cítí být českým souborem, s úspěchem prezentujícím nezávislé divadlo po celém světě. 

„Festival v jednom týdnu ukáže těm návštěvníkům, kteří si ho dají vcelku, cestu dvanácti lety souboru nejen v inscenacích prezentovaných na různých pražských scénách, ale i atraktivní videoukázky z výprav souboru za rozličnými kulturami a tématy, sympozium o tvorbě Farmy v jeskyni, dílnu a zajímavého hosta – španělského choreografa Daniela Abreu,“ rekapituluje zakladatel Farmy v jeskyni Viliam Dočolomanský.

Retrospektivu 12 let Farmy v jeskyni předznamenalo taneční intervences mezinárodní účastí performerů ze Švédska, Izraele, Slovenska, Koreje, Vietnamu a ČR – 21. 10. na piazzetě ND. Od 28. 10. do 1. 11. pak budou k vidění zásadní inscenace a projekty Farmy v jeskyni: Divadlo,InformátořiČekárna se švédskou tanečnicí Charlottou Öfverholm a Sclavi – Emigrantova píseň

Divadlo: Ironicky nazvaná inscenace Divadlo je jako černá mše, která porušuje hranice mezi těmi, kdo se dívají, a těmi, kdo se dávají. Hra o hledání lidské svobody uvnitř společenského systému, kdy svoboda se postupně stává jen hrou - pro koho a proč to hrajeme?

Informátoři: Inspirací se stala kauza spojená se známou potravinovou korporací, jež měla skandální soudní dohru. Výchozím bodem byly rozhovory s obětmi kauzy a s vlivnými korporátními lobbisty v Bruselu. Sonda zkoumající v jakém systému to žijeme.

Čekárna:  V čekárně železniční stanice Žilina – Záriečie, ze které byli během druhé světové války deportováni Židé ze Slovenského státu, se jako v meziprostoru potkávají „náhodní“ cestující a nenáhodně se tam vracejí mrtví za stálé přítomnosti tichého nacionalizmu.

Sclavi – Emigrantova píseň: Legendární představení o slovanských emigrantech, vracejících se na začátku minulého století domů z Ameriky, kterému předcházel výzkum ukrajinských a rusínských písní. Nadčasovost je fascinující.

Jedním z vrcholů programu bude vystoupení známého španělského performera Daniela Abreua – 1. 11., 20.00, Experimentální prostor NoD. Součástí přehlídky 12 let Farmy v jeskyni budou zdarma přístupné projekce dokumentů o tomto souboru v originálních sklenících umístěných v La Fabrice, divadle Ponec, NoD a v Doxu. Skleníky mají být metaforou – ochranou pro růst a rozvoj během dvanáctileté existence. Na retrospektivu od 3. do 7. 11. naváže dílna Tvorba divadelního jazyka ve zkušebně Farmy v jeskyni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám