Hlavní obsah

Slavnostní otevření sluneční stezky v Porubě

Novinky, Jiří Bárta

V neděli 11. listopadu odpoledne se uskutečnilo na Havlíčkově náměstí v Ostravě - Porubě slavnostní otevření nové sluneční stezky, která byla vybudována spolkem Gaude v rámci dotačního programu Fajnový prostor (Tvořte svůj veřejný prostor), který je podpořen statutárním městem Ostrava.

Foto: Jiří Bárta

Sluneční stezka Porubou

Článek

S návrhem nazvaným Sluneční stezka Porubou se spolek Gaude úspěšně ucházel o finanční příspěvek. Za pomocí aktivních občanů, několika neziskových organizací, žáků porubských škol a odborné pomoci astronomů z Hradce Králové vybudoval unikátní stezku, která sestává ze šesti slunečních hodin umístěných do nejhezčích koutů tohoto ostravského obvodu, např. na Havlíčkově náměstí, v Zámeckém parku, u Francouzské ulice poblíž volného výběhu pro psy nebo v Novém Pustkovci naproti Základní umělecké školy na ulici J. Valčíka. Každé z těchto hodin fungují na jiném principu a některé jsou zdobené originálními skleněnými vitrážemi.

Například analematické sluneční hodiny pomáhají určit čas na základě azimutu Slunce a ukazují pravý sluneční čas pro Ostravu - Porubu. Podle aktuálního data se postavíme na osu datové stupnice a díváme se ve směru našeho stínu. Podle polohy mezi časovými značkami vidíme, jaký je pravý sluneční čas. Na tabulce časových odchylek si pro konkrétní datum zjistíme, kolik minut musíme odečíst od námi zjištěného pravého slunečního času, abychom získali čas středoevropský. Pokud platí letní čas, musíme přičíst ještě jednu hodinu.

Slavnostního aktu otevření Sluneční stezky Porubou se za slunečného počasí zúčastnilo několik desítek občanů, mezi nimiž nechyběli zejména samotní strůjci tohoto pěkného díla. Po úvodním přivítání zástupkyně spolku Gaude Romana Vaverová a Tereza Hoffmannová poděkovaly všem zúčastněným stranám za účinnou pomoc a ocenili je hezkými diplomy. V neposlední řadě poděkovaly také přítomné místostarostce Městského obvodu Ostrava - Poruba Mgr. Zuzaně Bajgarové, která se rovněž na tvorbě sluneční stezky účinnou měrou podílela. Svou osobní účastí podpořil toto nové dílo také poslanec Poslanecké sněmovny Ing. Aleš Juchelka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám