Hlavní obsah

Šlápněte si na sekyrku, hledejte pohádky a vyrobte si svícen v zámku v Mníšku pod Brdy

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Najděte si během adventní doby čas na pauzu v nakupování dárků, pečení cukroví a smejčení v domácnosti a přijďte se slavnostně naladit a natěšit na vánoční svátky do zámku v Mníšku pod Brdy. Navštivte prohlídku Vánoční nebo prohlídku Cesta za pohádkou, Kouzelné sklepení i výtvarný atelier.

Foto: Anna Čelouchová

Zámek Mníšek pod Brdy zve k návštěvě až do 19. prosince.

Článek

Slavnostní místnosti mníšeckého zámku dostanou během adventních víkendů sváteční výzdobu a pozvou své návštěvníky, zejména rodiny s dětmi, na speciální Vánoční prohlídky. 

Přijďte si s dětmi poslechnout o starých zvycích a obyčejích, připomenout jim, že Vánoce nejsou jen hojnost dárků a jídla, ale taky čas, který má rodina trávit pohromadě, užít si jeden druhého a udržovat tradice.

V dřívějších dobách prožívali sváteční dobu všichni společně, celé rodiny i jejich příbuzní sedávali, vyprávěli, předvídali, co je čeká v příštím roce, a dodržovali spoustu zvyklostí. Některé jsou novější a známe je také, ale některé jsou už dávno zapomenuty. Jste zvědavi?

Přijďte k nám do zámku a třeba se dozvíte, co jste ještě neslyšeli, a děti, ty si dokonce budou moci i nějaké zvyky vyzkoušet. Pustí si lodičku z ořechové skořápky, hodí si pantoflem, pomůžou ozdobit vánoční stromeček, předvedou, jak umí vyskakovat do výšky při pečení vánočky, a můžou si zazvonit i na zámecký zvoneček, kterým se místním dětem ohlašoval Ježíšek.     

Co dalšího uvidíte? Provazem svázané nohy od stolu, sekyrku na zemi, sedm hrníčků s ukrytými symboly. Proč to všechno? Pomocí těchto zvyků se naši předkové snažili předpovídat budoucnost a zajistit členům své rodiny zdraví, štěstí a soudržnost do dalšího roku. Svázané nohy vánoční tabule měly udržet rodinu pohromadě a zařídit, že se všichni dožijí příštích Vánoc. Kdo ve sváteční den šlápl na sekyrku, toho celý rok nebolely nohy! Není nic snazšího, než to k nám přijít vyzkoušet.

A jak věštili, co je čeká? Třeba pomocí schovaných předmětů. Kdo našel minci, čekalo ho bohatství, kdo dudlík, mohl se těšit na miminko, ale kdo například uhlí, k tomu přišla nemoc. Prohlídky Vánoční nejsou připraveny jen pro děti, ale i pro dospělé. Dozví se něco více o historii vánočního stromku, zdobení adventního věnce, jak si slečny vybíraly ženicha, jak se lidé chránili proti zlodějům a další zajímavosti.     

Vykukují na vás Vánoce zpoza každého rohu? Chcete přijít na jiné myšlenky? Pak si s dětmi u nás vyberte prohlídku Cesta za pohádkou. Jsou vaše děti pohádkoví znalci? Dívají se nebo s nimi čtete pohádky? U nás na zámku se jim nějaké schovaly, jestlipak je děti najdou? V každé komnatě se ukryla jedna známá pohádka, která zanechala drobnou nápovědu. Kam patří koníček Jurášek, fajfka, která nikdy nevyhasne, začarovaný hřebínek nebo pytel mouky? U nás na to určitě přijdete.      

Že nechcete odejít ze zámku s prázdnou? I ve výtvarném ateliéru na nádvoří zažijete příjemnou předsváteční atmosféru. Tam si můžete vyrobit vánoční svícen nebo vymalovat ozdobičku, které vám na Štědrý večer mohou připomenout milé chvíle strávené na mníšeckém zámku. Přejete si památku, která vám zůstane po celý rok? Vybarvěte si hrníček jakýmkoli motivem.      

Prohlídky si raději rezervujte dopředu. Probíhat budou o víkendech 6. a 7. a 13. a 14. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám