Hlavní obsah

Sladká štola je při adventu nejtěžší artilerií pevnosti Königstein

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na pevnosti Königstein pečou k adventu sladkou vánoční pochoutku, které se říká štola. Pravá königsteinská pevnostní štola, německy Original Königsteiner Festungsstollen. Při adventu je nejtěžším kulinářským kalibrem, který zasáhne téměř všechny návštěvníky.

Foto: archiv pevnosti

Pekař Rico Hamisch se svým sladkým nákladem

Článek

Podobně jako v Drážďanech se i na pevnosti štola peče z těžkého kynuté těsta s mandlemi a rozinkami, ale ta pevnostní je hutnější, jelikož obsahuje vyšší podíl másla a rozinek.

Ve staré pevnostní pekárně začínají s jejím pečením každoročně již od října. Kromě známých štol rozinkových, jsou v přímo v pevnostní pekárně k dostání také štoly mandlové a makové.

Ale to až poté, co se během několika týdnů náležitě odleží v chladných pevnostních sklepeních. Štoly i ostatní pečivo se peče tradičně v pecích vytápěných dřevem. Znalci velmi oceňují zvláštní aroma, které pečivo v peci získá.

Provoz pevnostní pekárny byl obnoven v roce 1995, vchod se nachází hned poblíž výtahu na cestě na vánoční trh. Kromě štol je pevnostní pekárna proslulá rovněž svým ovocným koláčem, »velkým jako kolo od vozu« (Wagenradgrosser Obstkuchen) a dobrým rustikálním chlebem.

Kdo by chtěl před koupí pevnostní štolu nejdříve ochutnat, může se vypravit do pevnostní restaurace k mušketýrovi, resp. do restaurace Zum Musketier. A tam si objednat plátek štoly s kávou. K mušketýrovi se dostanete přímo z königsteinského vánočního trhu, nachází se totiž v budově, na níž je známý 112 metrů dlouhý adventní kalendář.

Kromě štoly jsou na vánočním trhu také další sladké dobroty, například velké tenké palačinky ve francouzské Crepérii či čerstvé pečené vafle na stánku Waffelbäckerei. Ze slaných pokrmů lze doporučit čerstvé vyuzené klobásy či ryby. Stánek na trhu nelze minout, jelikož láká již z daleka klasickou vůní. Pro zahřátí tu mají pevnostní punč s rozinkami a mandlemi, který se vaří jen a pouze na pevnosti podle starého receptu. A na trhu v podzemních kasematech je dokonce k dostání i absint.

O štole nám více prozradila Kristin Küchlerová z pevnostní restaurace:

Čím je pevnostní štola zvláštní a čím se königsteinská štola liší od štoly drážďanské, tzv. Dresdner Christstollen?

Pevnostní štola se peče v peci na dřevo, čímž získá jinou chuť než štoly pečené v průmyslových pecích. Navíc je pevnostní štola vydatnější, obsahuje větší podíl másla a ta rozinková také vyšší podíl rozinek.

Odkud pochází receptura, podle níž se na pevnosti štola peče, a kolik štol se celkem na konci každého roku upeče?

Recept je z dvorní kuchyně saského kurfiřta Augusta Silného a pevnostní pekárna upeče od října zhruba 1500 štol.

Kolik štol každoročně pečete?

Pečeme štoly kilové. Ale je možné koupit i pouze polovinu štoly. Štoly se prodávají pouze ve pevnostní pekárně, tj. Festungsbäckerei a během vánočního trhu o adventních víkendech také přímo na trhu. Je k ní k dostání dokonce i speciální krabice s obrázkovými motivy z pevnosti.

Další informace - i v češtině

Reklama

Výběr článků

Načítám