Hlavní obsah

Skvostům renesance bude věnována letošní sezóna na památkách

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvnická sezóna na našich kulturních památkách ve správě Národního památkového ústavu se ponese ve znamení akce Rok renesanční šlechty. Památkáři tak navazují na velmi úspěšný Lucemburský rok, věnovaný především císaři Karlu IV., jeho otci Janovi, ale i královským příbuzným.

Foto: Vratislav Konečný

Zámek v Třeboni

Článek

Letošek navazuje i na dlouhodobý projekt NPÚ Po stopách šlechtických rodů.

Sezóna bude plná doprovodných akcí, novinkou je i elektronický průvodce pro neslyšící návštěvníky.

Další supervýstava na Pražském hradě

„Symbolicky ji otevírá výstava na Pražském hradě nazvaná Mars a Venuše, na níž se návštěvníkům představí klíčová umělecká díla z časů císaře Rudolfa II., která jsou ve sbírkách hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu,“ zve návštěvníky na novou sezónu generální ředitelka Naďa Gorycková.

Výstava potrvá do konce dubna, jsou  na ni zastoupeny obrazy rudolfínských umělců a skvosty nizozemského, francouzského a německého malířství.

„V průběhu staletí je získali velkorysí sběratelé z rodů, jako jsou Valdštejnové, Schwarzenbergové, Pallaviciniové, Kinští, Blümegenové či Czernin-Morzinové. Výstava je však jen zlomkem rozsáhlého odkazu manýristické kultury v českých zemích. Pro poznání dalších pokladů tohoto slavného období je nutné navštívit samotná aristokratická sídla,“ upozorňuje kurátor Roku renesanční šlechty Michal Konečný.

Rudolfinská doba v Čechách, na Moravě a Slezsku

Akce vyvrcholí výstavou Arcivévoda Ferdinand II. Tyrolský na renesančním zámku Březnice věnovaná českému místodržícímu u příležitosti 450. výročí nástupu jeho vlády v Tyrolsku. Výstava pořádaná ve spolupráci s Kunsthistorisches Museum Wien bude otevřena od 27. května až do konce října.

Na konci června se v moravských Bučovicích  představí interaktivní expozice Moravský renesanční šlechtic ve svém labyrintu.

Do Prahy se Rok renesanční šlechty vrátí opět v říjnu výstavou Podoby a příběhy pořádanou ve spolupráci s Národní galerií v Praze. Nabídne jedinečnou kolekci renesančních portrétů a osobních předmětů nejvyšší české a moravské šlechty.

Třicítka hradů a zámků

Na třiceti objektech budou expozice i doprovodné akce zaměřeny na dobu renesance. S významnými osobnostmi z řad aristokracie, zámeckou architekturou, skvostnými interiéry i desítkami příběhů se návštěvníci setkají ve Velkých Losinách, v Uherčicích, na hradě Pernštejně, v Rožmberku, Českém Krumlově, Třeboni, Červené Lhotě, Jindřichově Hradci, Kratochvíli, Vimperku, Telči, Červeném Poříčí, Horšovském Týně, Náchodě, Opočně, Litomyšli, Slatiňanech, na Frýdlantu, Grabštejně a v Benešově nad Ploučnicí.

Čtenáři se dočkají i vydání menší publikace o renesančních objektech a na podzim vyjde velká reprezentativní publikace Renesanční hrady a zámky ve správě NPÚ.

Tradiční Hradozámecká noc

Součástí akce je též tradiční Hradozámecká noc, proběhne 26. srpna na zámku v Náměšti nad Oslavou.

Reklama

Výběr článků

Načítám