Hlavní obsah

Skvělá siesta v Grébovce, v parku s umělou jeskyní v centru Prahy

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako v jiném světě se octinete na okraji Vinohrad na svahu nad Vršovicemi v sadech nesoucích Havlíčkovo jméno. Spíše je známé po pojmem Grébovka. Oáza klidu, pohody, dobrého jídla i pití je jedinečným místem odpočinku nejen Pražanů. Zaslechnete tu lidi mluvit jazyky mnoha zemí, povětšinou obdivně.

Foto: Vratislav Konečný

Havlíčkovy sady spíše známé jako Grébovka

Článek

Nákladná obnova

Po řadě let, kdy místo bylo zanedbané, úpravy a rekonstrukce nádherné  neorenesanční vily byly špatně odvedenou prací, se v Praze vyloupl architektonický skvost. Parkový komplex má 11 hektarů rozdělených do několika částí, opticky se zdá být daleko větší. Italská terasovitá zahrada s grottou se vyrovná předním šlechtickým výtvorům, které známe převážně z okolí malostranských paláců. 

Škoda že z fontán ještě netryskala voda, i tak je tu nádherná procházka, posezení, poležení (můžete sem i psy, což je velké plus, nikde po nich nic nezůstává), či možnost naprosté relaxace.

Pod vedením architektů Antonína Barvitia a Josefa Schulze vzniklo ve letech 1871-1888 skvostné sídlo s parkem pro význačného podnikatele Moritze Gröbeho. (1828-1891). Ten byl nejdříve prokuristou ve firmě, poté společníkem Vojtěcha Lanny mladšího. 

Gröbe byl mecenášem, ale pouze německých spolků, v závěti pamatoval i na chudé, jen však německé. To mu dobový tisk velmi vyčítal. 

Obří grotta

V horní části areálu se nachází anglický park s jezírkem. Vedle ryb tu plavou i vodní želvy! V centru je postavena obří umělá jeskyně, než ji nechal Gröbe postavit, sjezdili jeho architekti řadu zemí a pořizovali pro továrníka nákresy, aby bylo dílo dokonalé. V umělých skalách můžete i prolézat, kameny na čtyřpatrovou umělou skálu byly přivezeny z okolí Prahy.

Jsou tu i umělé kamenné stromy se zvýrazněnými letokruhy. Nad tím se klenou opravené fasády secesních domů v Havlíčkově ulici, ty dodávají scenérii náznak kolonády ve Středomoří. 

Výborná kavárna

U vily stojí zajímavá budova, dříve využívaná jako zahradní herna - byla tu kuželna, střelnice, hrály se šachy. Nyní je zde kavárna, kde na starý objekt navazuje prosklená budova s dřevěnou terasu. Tím se vytvořilo zatravněné nádvoří. 

Skvěle tu vaří, čepují dobré pivo, nalévají výborné víno, i sladkosti jsou mlskové. A obsluha na jedničku. 

Svah pod vilou je osazen révou, jsou jí tu tisíce hlav na rozloze 1,7 hektaru. V jihozápadním rohu stojí opravený dřevěný pavilon, využitý jako vinárna či kavárna.

Dolní část je plná květinových záhonů, stojí tu neorenesanční Dolní Landhauska. 

V současnosti kvete šeřík, začaly se bělat kaštany, je to tu jako v ráji uprostřed města. 

Reklama

Výběr článků

Načítám