Hlavní obsah

Skupina Traband, která zahraje v Domě kultury v Kroměříži, slibuje hudební osvěžení

Novinky, Robert Rohál

Dvoutaktní rock či Lo-Fi pop z Prahy slibuje koncert skupiny Traband, který proběhne ve čtvrtek 31. března od 19 hodin ve Společenském sále Domu kultury v Kroměříži.

Foto: archiv Traband

V Kroměříži očekávaná pražská skupina Traband.

Článek

Traband vznikl někdy v roce 1995 jako trojčlenná kapela kolem textaře, zpěváka a kytaristy Jardy Svobody. Na baskytaru hrál Michal Kliner a na bicí Václav Pohl. V roce 1996 se rozšířili o banjistu Evžena Kredence a o rok později vydali vlastním nákladem své první album O čem mluví muži.

Z těchto prvních let Trabandu pochází i název, jako zkomolenina slovního spojení trio-band (tříčlenná kapela), jako parodie na automobil Trabant (a odtud je odvozeno i označení členů kapely jako tzv. „trabanditů“). Skupina se bere jako rocková, ale sami tvůrci svůj zvláštní žánr označovali jako „dechno“, smíšenina dechové muziky a techna, což také odpovídá dlouhým mezihrám s bicími a žesťovými nástroji.

V následujících letech došlo k řadě personálních změn, přičemž kapela stále fungovala. Vydávala desky a čile koncertovala nejen v tuzemsku. Traband jezdil také na zahraniční turné do Francie, Slovenska, Německa, Rakouska, Švýcarska, Maďarska, Řecka i Japonska. Na konci roku 2003 odešel Petr Vizina a vrátil se Václav Pohl.

Skupina prošla ještě několika změnami, což nemělo vliv na její kvalitu, spíš naopak. Její desky jsou ceněny nejen publikem, ale i kritiky („Při poslechu Trabandu se těším, až se vynoří Stouni, Beatles, Doors či  Beatles,“ napsal Honza Průša na musicserver.cz)  či členy Hudební akademie, o čemž svědčí několik prestižních Andělů. 

Vstupenky na hudební osvěžení z Prahy respektive na kroměřížský koncert kapely Traband jsou v tradičních předprodejích Domu kultury v Kroměříži.  

Reklama

Výběr článků

Načítám