Hlavní obsah

Skupina studentů z Brna vyvíjí novou konstrukci dřevostaveb

Novinky, Václav Břeň

Skupina studentů z Mendelovy univerzity v Brně přišla s novým konstrukčním systémem pro dřevostavby. Daná konstrukce by měla být energeticky a ekonomicky úsporná.

Foto: Václav Břeň

Ilustrační foto

Článek

Lepší tepelně izolační vlastnosti

Konkrétní přínos spočívá ve snížení energetické náročnosti jednoplášťových rámových dřevostaveb. S těmi se u nás zpravidla nesetkáme. Důvod je jediný. Dodnes nebyla vyvinuta jednoplášťová rámová konstrukce, která by vyhověla energetickým požadavkům zákonů ČR. Daná konstrukce by měla odpovídat takovému součiniteli prostupu tepla, který povolený je.

Teoretická část je významná

Skladbu konstrukce studenti zatím tají. "Zatím jsou to teoretické odhady, až připravované testy konstrukce zjistí, nakolik je objev převratný." říká Vladimír Honzík, student oboru Stavby na bázi dřeva na Lesnické a dřevařské fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Co ovšem o konstrukci tvrdí, je, že se jim podařilo vyeliminovat tepelné mosty (konkrétně dřevěné sloupky) u jednoplášťové rámové dřevostavby.

"Pokud následující testy a měření prokážou, že konstrukce je v praxi použitelná, mohla by se tímto systémem začít provádět výstavba," jsou slova Jana Czibora, studenta dřevostaveb na LDF MENDELU.

Cena a tvrdost vnější obálky stavby

Studenti také uvažují o další výhodě. Tou by měla být tvrdost a stabilita vnější obálky stavby. Údajně by se z vnější strany konstrukce neměla pod fasádou vyskytovat ani minerální vata ani polystyren.

"Očekávaná cena dřevostaveb stavěných daným systémem bude nižší. To by znamenalo lepší postavení staveb na bázi dřeva na trhu," dodal Honzík.

Průkopníci v oboru

Zda to bude revoluce ve stavebnictví, ukáže čas. Jedno je ale jisté. Něco takového je v České republice nevídaného, neboť dosud veškeré skladby dřevostaveb přebíráme od našich zahraničních sousedů, konkrétně z Německa a Rakouska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám