Hlavní obsah

Skupina K. T. O. slaví padesát let existence, na výběrovém CD přináší padesátku písniček

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvaapadesát písniček na ploše dvou CD přináší skupina K. T. O. (Kamarádi táborových ohňů), která letos slaví neuvěřitelných padesát let existence. Výběr - Je nám pade! - představuje kompletní přehled od dřevních začátků přes důležité období s Waldemarem Matuškou až po současnost.

Foto: Supraphon

Skupina K. T. O. s Waldemarem Matuškou a Olgou Blechovou-Matuškovou.

Článek

Nová kompilace, kterou vydává Supraphon, přináší rozsáhlý výběr: od začátků v akustickém triu, přes postupné narůstání obsazení a mírnou "elektrifikaci", až po spolupráci s Waldemarem Matuškou. Kapelník František Hacker pečlivě vybíral písničky tak, aby kromě všech slavných došlo i na ty, které vyjdou na CD poprvé.

Předobraz kapely vznikl už někdy v roce 1961, ale s "nálepkou" K. T. O. začala fungovat v roce 1963. Reprezentativní výběr - Je nám pade! - přináší vedle trampské klasiky, známých tradicionálů, americké písničky s českými texty i skladby psané přímo pro skupinu K. T. O. Její instrumentální zdatnost byla doplněna o sólově a sborově mimořádné vokály, zčásti navazující na předválečnou hudební scénu, ale moderně přenášející onu náladu do poslední třetiny 20. století.

Samostatnou kapitolou je spolupráce s Waldemarem Matuškou a jeho ženou Olgou (Co děláš, to dělej rád, Zhoupni se v sedle, Jen se přiznej, že ti scházím, Za klobouk si vrásky dej, Tisíc mil, Den jde spát), posunující kapelu do špičky našeho popu, aniž by se ztratily zdravé základy z osady Ztracenka.

V průběhu let kapela poměrně často hostovala na amerických country festivalech, kde měla pokaždé zasloužený úspěch. K původním předlohám totiž dokázali vždy přidat speciální „něco“, občerstvující i pro tamní namlsané posluchače. V Česku patřili, a nadále patří, mezi to absolutně nejlepší, co se v kraji urodilo - navzdory všem zákazům, které je v dobách totality postihly.

Písně jako Šejdy lejdy, Posázavskej Dan, Chajda na vodě, Ve strážním koši, Mariňák, Zrádný banjo, Nelly Bly, Tuhle náturu mám, Tečka, Suziana či Ohýnek hoří, doplňují i nahrávky, které skupina K. T. O. natočila se zpěvačkou Danou Hackerovou (Pár nocí, pár jisker, Do sedla) nebo s  hostujícím Michalem Tučným (Odval ten kámen).

Reklama

Výběr článků

Načítám