Hlavní obsah

Skupina Insania vystoupí v břeclavském klubu Kafe Piksla

Novinky, Štěpánka Kubíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární brněnské hudební těleso Insania nedávno odehrálo sérii koncertů k 25. výročí své existence. Nyní chystá koncertní pauzu, jelikož se bude plně věnovat dokončení nového alba. V sobotu 26. ledna se fanoušci ale mohou těšit ještě na břeclavské vystoupení, které se odehraje v Kafe Piksla.

Foto: Kontra Production

Insania

Článek

Skupina Insania, která dodnes kolísá na pomezí hardcore a metalu, nasadila od samého počátku ve své tvorbě zběsilé tempo. Po několika koncertech a po vydání dema Possessed by Insania v roce 1988 srazila kapelu v rozletu k zemi brněnská StB, která v satanisticky laděných textech spatřovala výzvu k odboji proti systému.

Insania se stáhla do podzemí a dále působila pod maskovacím názvem Skimmed, pod nímž roku 990 vydává LP New Insanity, jednu z prvních nezávislých desek v tehdejším Československu. V roce 1992 zakládající člen Poly obnovuje Insanii v novém složení s bubeníkem BlackDrumem, zvolňují tempo a vydávají se hudebně do temnějších vod, ovlivněni v té době přírodní mystikou a J. R. R. Tolkienem. 

Album Rock´n´Freud (X Production, 008) vítězí v anketě hudebních kritiků Anděl v kategorii hard & heavy, zatímco předchozí alba Trans-Mystic Anarchy (X Production, 001) a OUT (X Production, 004) se zde dočkala užší nominace. Andělskou nominací bylo oceněno i zatím poslední album Kult hyeny (X Production, 010), které se pak v cenách rockových publicistů Břitva umístilo až na samém vrcholu nahrávek roku 2010. Insania v téže anketě loni vstoupila do Galerie legend

Reklama

Výběr článků

Načítám