Hlavní obsah

Skuhravý, Chovanec a další fotbalové legendy se zúčastní oslav klubu FK Loučeň

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O nadcházejícím víkendu se konají na Loučeni u Nymburka oslavy, které připomenou 120 let existence klubu FK Loučeň. A přijedou na ně i Tomáš Skuhravý, Jozef Chovanec a další legendy českého fotbalu. V bohatém programu se dále představí sokolníci, cvičení psi i tým Škoda Auto motosportu.

Foto: zámek Loučeň
Článek

O letních prázdninách roku 1889 přivezl loučeňský princ Erich Thurn-Taxis z anglické Cambridge, kde studoval, na Loučeň 11 svých anglických kamarádů, které hráli fotbal. „Proti nim postavil domácí družstvo, v němž si zahrál on sám, pár jeho bratranců a také zámecký zahradník či kuchař,“ informovala Kateřina Šrámková, jednatelka společnosti Loučeň.

O čtyři roky později byl na Loučeni oficiálně zaregistrován fotbalový klub. Sto dvacet let od jeho vzniku si obec i zámek připomenou v bohatém programu, který začíná v pátek v podvečer a končí v neděli ve stejnou dobu.

Fotbalové legendy se utkají s A-mužstvem FK Loučeň

Program oslav začne v pátek v 17 hodin na hřišti před hlavní branou do zámeckého areálu fotbalovým utkáním výběru FK Loučeň proti zámeckému družstvu.

„Fotbal se začal ze zámku šířit do obce, základnou FK Loučeň bylo Zámecké kopací družstvo. Zámečtí, kteří vytvořili zárodek místní fotbalové historie, se tak v tomto přátelském utkání postaví výjimečně proti fotbalistům z Loučně,“ řekl manažer zámku Loučeň Jiří Senohrábek.

Zámecké družstvo oblékne repliky původních modročervených dresů. „Když ukazujeme návštěvníkům zámku na stěně jedné z chodeb starou, pochopitelně ještě černobílou fotografii zámeckého kopacího družstva, občas se smějí, že sportovci vypadají v dresech s masivními pruhy spíš jako vězni. Snad podobné komentáře nepotkají v pátek naše borce,“ dodal Jiří Senohrábek.

V sobotu odpoledne ve 14 hodin přivítá oživlý kníže Erich Thurn-Taxis, zakladatel loučeňského fotbalového klubu, v areálu zámku legendy fotbalové Sparty, mezi nimiž nebudou chybět taková jména jako Skuhravý, Chovanec a další. Krátce po přivítání bude uspořádána autogramiáda. Následně se, to už na loučeňském fotbalovém stadionu, odehraje od 16 hodin utkání právě mezi sparťanskými legendami a A-mužstvem FK Loučeň.

FK Loučeň si zahraje s mužstvem Rádia Jizera

Fotbalových utkání se během víkendu uspořádá na fotbalovém stadiónu v Loučeni ještě několik.

V sobotu od 13 hodin si zahraje loučeňský dorost proti ženskému družstvu Sparty. V neděli od 15 hodin si pak proti staré gardě FK Loučeň zahraje mužstvo Rádia Jizera.

Sokolníci, cvičení psi i tým Škoda Auto motosportu

Střídavě na zámku i na fotbalovém stadiónu se představí také agility, tedy psi na překážkové dráze (v sobotu od 11.45 hod.) a sokolníci (po celou neděli).

Sobotní odpoledne a podvečer na stadiónu zpestří prezentace týmu Škoda Auto motosportu a autogramiáda jeho jezdců a vystoupení hudebního dua Paollo (od 20.30 hod.). Na místě bude i diskžokej.

Oslav se zúčastní příbuzní loučeňských Thurn-Taxisů

Výjimečné sportovní výročí si nenechají ujít ani někteří šlechtici – příbuzní loučeňských Thurn-Taxisů.

„Na sobotu se ohlásil Děpolt Černín, v neděli by měl dorazit vnuk Ericha Thurn-Taxise Antonín Dohalský,“ sdělil Vratislav Zákoutský, jeden ze spoluorganizátorů akce.

Reklama

Výběr článků

Načítám