Hlavní obsah

Skrytou krásu lišejníků a mechorostů jesenických hor představuje výstava šumperského muzea

Novinky, Vladimíra Krejčí

Překvapivě bohatý a krásný svět barev a nezvyklých tvarů nenápadných, vzrůstem malých, a snad proto přehlížených organismů představuje výstava Lišejníky a mechorosty Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. V Hollarově galerii Vlastivědného muzea v Šumperku zahajuje vernisáží ve čtvrtek 27. února v 17 hodin.

Foto: Vlastivědné muzeum Šumperk

Návštěvníkům Hollarovy galerie v Šumperku se otevřou nečekané pohledy na skrytou krásu lišejníků a mechorostů.

Článek

Herbářové položky, keramické modely i zvětšené snímky nabídnou nezvyklé pohledy na lišejníky a mechorosty, které v přírodě zůstávají lidskému zraku utajeny. Výstava připomíná 45. výročí vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. 

„Naším cílem je ukázat široké veřejnosti, jak se od sebe lišejníky a mechorosty liší, kde všude rostou, jakou roli hrají v přírodě, jaký mají pro nás význam a jak při troše pozornosti vnímat jejich druhovou pestrost. To vše na příkladu jak vzácných a unikátních, tak i zcela běžných druhů, které se vyskytují na území Chráněné krajinné oblasti Jeseníky,“ objasnila spoluautorka výstavy, botanička Magda Zmrhalová. 

Zelené rostliny a vzájemně výhodné soužití hub a řas nebo sinic  

Mechorosty a lišejníky jsou v obecném povědomí často spojovány do jedné skupiny, ačkoliv ve skutečnosti spolu mají jen málo společného.

„Mechorosty jsou jedny z nejstarších zelených rostlin na Zemi. Patří k výtrusným rostlinám. Lišejníky zase představují společenství řasy a houby, které žijí v symbióze, tedy ve vzájemně výhodném vztahu. Vlákna houby většinou dodávají tělu lišejníku tvar, vodu a minerální látky, zatímco zelené řasy, nebo někdy sinice, obstarávají výživu pomocí fotosyntézy,“ upřesnila Zmrhalová. 

Chráněná krajinná oblast slaví  

Šumperská výstava vznikla ve spolupráci s Muzeem a galerií Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou a se Správou Chráněné krajinné oblasti Jeseníky, která letos slaví 45. výročí začlenění do systému státní ochrany přírody.

Šumperské muzeum toto významné jubileum připomene ještě několikrát. Na čtvrtek 6. března se chystá přednáška o mechorostech Hrubého Jeseníku, o týden později se zájemci dozvědí podrobnosti o lišejnících v této oblasti. V sobotu 19. dubna pak budou moci spolu s odborníky vyrazit přímo do přírody jesenických hor. Na podzim muzejníci plánují už patnáctou výstavu hub. 

Výstava věnovaná lišejníkům a mechorostům je dílem botaniků Magdy Zmrhalové a Josefa Haldy, který vytvořil také část vystavených fotografií a modelů. Další fotografie pocházejí z autorské dílny Štěpána Kovala. Část výstavy o významu lišejníků v Arktidě zpracovala Sandra Sázelová z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně. 

Nezvyklou krásu lišejníků a mechorostů mohou návštěvníci Hollarovy galerie obdivovat až do 20. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám