Hlavní obsah

Skorec vodní zimuje ve Zlíně

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skorec vodní je ptákem horských bystřin, ale když přijde zima a horské potoky zamrznou, tak jej můžete potkat i v nížinách. Výjimečný je svým způsobem života. Potravu získává výhradně pod vodou, potápěním i chůzí po dně potoků a to i za největších mrazů.

Foto: Zdeněk Kratochvíl

Skorec vodní.

Článek

Skorec vodní je velký jako kos, má tmavě hnědé zbarvení, výraznou bílou náprsenku a velmi krátký ocas. Je stále v pohybu, rychle pobíhá po březích, po mělčinách i pod vodou a mezi kameny loví vodní hmyz a jeho larvy.

V těchto dnech se s ním můžete setkat například i ve Zlíně u říčky Dřevnice. Objevit ho však můžete i na dalších ne zcela zamrzlých potocích v podhůří. Podmínkou je čistá voda s dostatkem vodního hmyzu.

Video skorce vodního lovícího hmyz pod vodou si můžete prohlédnout na videokanále Moravského ornitologického spolku.

S přicházejícím jarem se skorci vodní opět vrátí do hor, kde hnízdí a vychovávají mláďata. Jejich hnízda mají kulovitý tvar a bývají umístěna v nepřístupných místech nad vodní hladinou. Občas jsou ukrytá i za vodní stěnou pod jezy a skorci k nim proletují skrz proudící vodopád.

Reklama

Výběr článků

Načítám