Hlavní obsah

Školy soutěžily ve sběru elektrospotřebičů

Novinky, Táňa Modlová

Téměř 11 kilogramů vysloužilých elektrospotřebičů na jednoho žáka dokázali v loňském roce vysbírat v Základní a mateřské škole Bystřec v Pardubickém kraji. Trumfly je ale děti ze Základní a mateřské školy Nasobůrky v Olomouckém kraji, které dosáhly dokonce 38 kilogramů na jednoho žáka.

Foto: Táňa Modlová
Článek

Školy soutěžily v rámci Podzimní sběrové kampaně, která byla součástí školního recyklačního programu Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět.

„Bylo pro nás příjemným překvapením, s jakým zápalem se do projektu pustili naši žáci společně se svými rodiči,“ popisuje ředitelka bystřecké školy Eva Maňková. Chválou nešetří ani Jana Nakládalová, ředitelka školy v Nasobůrkách, která říká: „Naši žáci a jejich rodiče se do sběru vrhli opravdu s vervou."

V samostatné kategorii soutěžily školy s více než 300 žáky a studenty. Mezi nimi zvítězilo v rámci Pardubického kraje Gymnázium Moravská Třebová. V Olomouckém kraji byli nejaktivnější studenti Střední školy železniční, technické a služeb Šumperk.

Do Podzimní sběrové kampaně se v celé České republice zapojilo 770 škol, pro přepravu vysbíraných spotřebičů do recyklačních zařízení bylo uskutečněno 784 svozů. „Celkem bylo takto svezeno více než 160 tun starého elektra, z toho připadalo 87,4 tun na drobné spotřebiče,“ informovala Hana Ansorgová, manažerka projektu.

Cílem projektu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět je prohloubit znalosti žáků v oblasti třídění a recyklace odpadů a umožnit jim osobní zkušenost se zpětným odběrem baterií a použitých drobných elektrozařízení.

Vysloužilé spotřebiče se v ČR systematicky sbírají a recyklují od roku 2005. Ročně se jich ve zpracovatelských zařízeních sejde přes 50 000 tun, každý z obyvatel tedy odevzdá více než pět kilo elektra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám