Hlavní obsah

Školy si z Temelínské atomiády odvezly 50 tisíc korun na nákup sportovní vybavení

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě stovky dětí ze šesti základních škol, šest sportovních hvězd a mezi mraky občas vykukující slunce. To byla ve středu kulisa 11. ročníku Temelínské atomiády, soutěže v netradičních sportovních disciplínách, která se uskutečnila na víceúčelovém hřišti v Žimuticích na Českobudějovicku.

Foto: Lenka Pokorná

Disciplína s názvem Pohyb atomů prověřila schopnost dětí v týmové spolupráci.

Článek

Šestičlenné týmy dětí ze ZŠ Žimutice, ZŠ Františka Křižíka Bechyně, ZŠ Dolní Bukovsko, ZŠ Chrášťany, ZŠ Logopedická Týn nad Vltavou a ZŠ Temelín, se utkaly v pěti sportovních disciplínách a jedné vědomostní soutěži. Školy si později mezi sebe rozdělily šeky  na nákup sportovního vybavení v celkové hodnotě 50 tisíc korun.

První cenu s výhrou 11 tisíc korun vybojovali žáci z Dolního Bukovska, jejichž patronem byl atlet Pavel Maslák. „Bylo super soutěžit společně s dospělými, slavnými sportovci a ještě vyhrát,“ pochvaloval si výsledek člen zlatého týmu Jakub Štecher. Spokojená byla také zástupkyně ředitelky vítězné školy Anna Šubrtová. „Peníze zřejmě použijeme na nákup nových dresů a chráničů,“ uvedla Šubrtová.

Halový mistr Evropy z letošního šampionátu v Praze, který přivedl celek z Dolního Bukovska k celkovému vítězství, ocenil nejen snahu svých svěřenců, ale především vlastní soutěž. „Všechny akce, které pomáhají a vedou děti ke sportu, jsou nesmírně potřebné. Jsem velice rád, že jsem tu mohl být,“ řekl Maslák.

Patrony dalších školních celků z okolí Jaderné elektrárny Temelín byli česká šampiónka ve skoku o tyči Jiřina Svobodová Ptáčníková, mistryně světa ve sportovním aerobiku z roku 2013 Kateřina Smíšková, táborský cyklokrosař Ondřeje Bambula a brankář českobudějovického HC ČEZ Motor Hynek Kůdela.

Trojici rozhodčích tvořili další zástupci českobudějovického hokeje, držitel Stanley Cupu a prezident klubu Roman Turek, provozní ředitel a další bývalý hráč Petr Sailer. Trio uzavíral útočník ze Slovinska Rok Pajič.

„Podpořit tuto soutěž jsme vůbec neváhali, protože jakákoli aktivita, která nasměruje děti ke sportu, je velice důležitá. Ještě jako aktivní hráč jsem se osobně zúčastnil již několika předchozích ročníků Temelínské atomiády. Dnes jsem tu poprvé jako člen vedení klubu a pozvání jsem i s ostatními kolegy rád přijal,“ poznamenal Turek.

Svůj pohybový talent musely děti prokázat v pěti disciplínách, v opravě turbíny, útoku na chladicí věž, radioaktivní šlápotě, pohybu atomu nebo při štafetě s regulačními tyčemi.  Atomový kvíz pak prověřil i jejich vědomosti.

„Děti z celého okolí získaly možnost setkat se s vynikajícími sportovci a možná se jimi nechat i inspirovat. Není důležité, zda se umístí na prvním, nebo posledním místě. Je důležité, aby děti soutěžily s radostí a elánem,“ zdůraznil starosta Žimutic Zdeněk Šálený.

Podle vedoucího útvaru komunikace Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ Petra Šuleře je atomiáda jedním ze způsobů, jak dostat špičkové české sportovce co nejblíže dětem. „Mohou něco odkoukat, seznámit se s nimi, zjistit jací jsou a zároveň získat motivaci ke sportu a pohybu obecně,“ dodal Šuleř.

Reklama

Výběr článků

Načítám