Hlavní obsah

Školní zahrady se mohou stát součástí výuky na Vysočině

Novinky, Pavel Ratkovský

Od května loňského roku probíhá na středisku Chaloupky cyklus seminářů věnovaný vzdělávání pedagogů z kraje Vysočina. Cyklus Čtvero ročních období na zahradě je věnován jak teoretické, tak praktické přípravě pedagogů na plánování školních zahrad, jejich údržbu a efektivní organizaci práce na nich.

Foto: Chaloupky o.p.s.

Využití divokých, plevelných a léčivých rostlin.

Článek

„Účastníci jsou na seminářích seznamováni s moderními trendy a technologiemi šetrnými k přírodnímu prostředí i jejich rozpočtu,“ přibližuje náplň seminářů Ing. Vlasta Hábová, vedoucí aktivity.

Lektory jsou jak pedagogové s mnohaletými praktickými zkušenostmi, tak odborníci zabývající se biologickou ochranou rostlin, permakulturním designem, botanikou, environmentálním vzděláváním, zahradní architekturou, apod. V rámci semináře jsou vydávána skripta Praktická péče o školní zahradu společně se žáky, nabízející odborné rady a návody k založení školní zahrady, péči o ni i k jejímu využití ve výuce.

Tato skripta tematicky navazují na manuál Učíme se v zahradě zabývající se výukovými aktivitami, které je možné na zahradě provozovat. Skripta jsou rozdělena do čtyř oddělení, kdy je každé z nich věnováno jednomu ročnímu období.

„Účastníci seminářů z řad pedagogů tak mohou snáze sladit sezónní práce v zahradě s výukou,“ říká o sborníku Hábová. Účastníci seminářů mají již nyní k dispozici tištěnou verzi skript, zatímco zveřejnění volně dostupné elektronické verze je plánováno na červen 2012.

Jako součást projektu jsou také k oblasti školních zahrad zdarma poskytovány konzultace. Poradna je prozatím otevřena pouze pro školy z kraje Vysočina. Odborné konzultace týkající se založení školní zahrady, její údržby, pěstebních postupů, případně výukových prvků poskytuje Ing. Vlasta Hábová na základě vyplněného elektronického formuláře na adrese www.chaloupky.cz/konzultace-zahrady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám