Hlavní obsah

Školní roboti z Kvasin napodobili Michelangela

Novinky, Jana Melicharová

Den otevřených dveří ve Střední škole – Podorlické vzdělávací centrum Dobruška o uplynulém víkendu navštívilo téměř osm set spokojených návštěvníků

Foto: Jana Melicharová

Školní roboti napodobují Michelangela

Článek

Střední škola – Podorlické vzdělávací centrum Dobruška je školou spíše technickou, ale i tak se již několik let pravidelně zapojuje do předvánočních akcí města Dobrušky. Vždy v rámci svého Dne otevřených dveří pořádala a pořádá výstavu betlémů z podhůří Orlických hor a hor samotných. A tak uplynulý víkend patřil nejen všem zájemcům o studium, ale také návštěvníkům této výstavy. A že jich letos bylo opravdu hodně.

„Letošní 10. jubilejní Den otevřených dveří, neboť slavíme 10. výročí svého vzniku, se nám opravdu vydařil. Odhadujeme, že naši školu navštívilo téměř osm stovek návštěvníků, kteří obdivovali nejen samotné betlémy, ale hlavně si prohlédli i areál celé školy,” svěřil se spokojeně ředitel školy Ing. Vladimír Voborník.

Dalším velkým lákadlem hlavně pro malé kluky a jejich tatínky a dědečky byla i výstava modelů vláčků velikosti 0, které si malí kluci mohli nejen podrobně prohlédnout, ale také si s nimi zajezdit. A tak se přízemím školní budovy ozývalo po celý pátek a sobotu cinkání malých lokomotiv a radostné šveholení kluků, kteří mámě líčili zážitky z jízdy s malou mašinkou.

A právě technika a moderní učební pomůcky je to, čím se tato škola může v širokém okolí právem chlubit. Její učebny a dílny byly otevřené nejen všem opravdovým zájemcům o studium. Ti mohli obdivovat CNC obráběcí stroje přímo v chodu, kdy na nich studenti čtyřletých a tříletých učebních oborů předváděli, co se již během studia naučili. Překvapení a spokojení budoucí studenti si tak mohli odnést malý dřevěný betlémek jako památku na svoji první návštěvu v této škole.

Vrcholem prohlídky pak byly asi „nejtěžší“ studenti, které tato škola má. Jedná se o dva produkční roboty KUKA, které škola dostala jako učební pomůcku od Škoda Auto Kvasiny. A že si opravdu rozumějí, o tom svědčí nejen to, že si pomáhají při přenášení závaží a navzájem si vypínají vypínače, ale dokonce i napodobili slavného Michelangela a jeho ústřední výjev ze Sixtinské kaple, kdy se Adam špičkou prstu dotýká prstu svého stvořitele. A kdo je to naučil? Velmi šikovní studenti studijního oboru Informační technologie se zaměřením na robotiku ze Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám