Hlavní obsah

Školka v Pištíně zajistí přes prázdniny péči o děti zaměstnaných rodičů

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Skloubit bez problémů pravidelnou docházku do zaměstnání se zajištěním celodenního aktivního programu pro své potomky v průběhu letních prázdnin má zaměstnaným rodičům předškoláků a malých školáků ve věku od tří do jedenácti let pomoci nový pilotní projekt Mateřské školy (MŠ) Pištín.

Foto: MŠ Pištín

Mateřská škola v Pištíně na Českobudějovicku.

Článek

Novinka, jež je obdobou takzvaných příměstských táborů, v tomto případě ovšem plně v režii profesionálních pedagogů a zkušených lektorů, je financována ze zdrojů Evropského sociálního fondu v rámci Operačního programu Zaměstnanost.

„Hlavním cílem tohoto projektu je podpora zaměstnaných rodičů, kteří řeší problém se zajištěním péče a programu pro své děti v období letních a jarních prázdnin. Program, na jehož realizaci jsme získali prostředky z dotační výzvy Místní akční skupiny (MAS) Rozkvět, jim dává možnost plného pracovního nasazení bez nuceného přerušení nebo nutnosti měnit pracovní dobu či úvazek,“ uvedla ředitelka pištínské mateřinky Kamila Lidralová.

Pištínský projekt, jehož pilotní fáze potrvá nejméně tři roky, je určen především místním žadatelům a obyvatelům okolních obcí. Školka ale neodmítne ani další zájemce.

„Podmínkou je potvrzení zaměstnavatele o výkonu práce. Limitem pak maximální kapacita jednotlivých týdenních turnusů, která činí 30 dětí. Toto je nepřekročitelný parametr. Přijaty tak budou pouze děti ve věkové kategorii 3 až 11 let, které rodiče přihlásí včas, tedy do naplnění maximálního počtu míst,“ konstatovala ředitelka a doplnila, že díky prostředkům z Evropského sociálního fondu jsou všechny prázdninové pobyty bezplatné. Rodiče hradí jen běžné školní stravné.

„Projekt je založen na principu týdenních zážitkových příměstských táborů. Každý turnus bude zajištěn lektory, kteří mají dostatek zkušeností s péčí o děti různých věkových kategorií a současně bude i jinak tematicky laděný, takže zůstane atraktivní i pro děti, které zde budou trávit delší čas,“ poznamenala Lidralová.

Přihlášky na jednotlivé týdenní prázdninové pobyty je možné podávat od pondělí 23. dubna. Další informace mohou zájemci získat na e-mailové adrese: reditelka@mspistin.cz či na tel. čísle 777 037 345.

Moderní jednotřídní Mateřská škola v Pištíně na Českobudějovicku s kapacitou 28 dětí ještě „voní novotou“. Přestože ji obec vybudovala za zhruba osm miliónů korun teprve předloni, stihla již získat vynikající pověst jak mezi rodiči, tak mezi pedagogickými pracovníky i představiteli obcí v okolí. Škola nabízí výuku angličtiny, výtvarný a taneční kroužek. Spolupracuje s místními spolky i s obecní knihovnou.

„Školka je velice aktivní a vzorově spolupracuje s rodiči svých žáků. Nepochybuji, že právě oni nejvíce ocení nový prázdninový projekt, který je zbaví starostí, jak zajistit péči o své děti v červenci a srpnu. Z tohoto důvodu oceňuji, že ve výběru MAS Rozkvět zvítězil právě náš projekt. Je to další vynikající služba pro obyvatele obce,“ zdůraznil starosta Pištína Jaroslav Havel.

Díky svým aktivitám i poloze „na dosah“ od krajského města Pištín nestárne. Za posledních deset let se počet jeho stálých obyvatel zvýšil o stovku a hlavním cílem obce zůstává i nadále další rozvoj. Investice do obecní infrastruktury dosáhly v posledních letech několika desítek miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám