Hlavní obsah

Školka Semínko se znovu otevře veřejnosti, lidé mohou nakouknout do Badatelny

Novinky, Pavel Kašpar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mateřská škola Semínko z pražské Hostivaře zve na Den otevřených dveří, který se uskuteční ve středu 13. prosince mezi 10. a 11. hodinou. Letos naposledy. Školka je zaměřená zejména na ekologickou výchovu.

Foto: archiv MŠ Semínko

Mateřská škola Semínko učí dětí poznávat svět kolem sebe

Článek

Den otevřených dveří ve školce je zaměřený zejména na rodiče, kteří se zrovna rozhodují, kam umístit své malé ratolesti. Na programu bude tradičně seznámení s činnostmi a režimem dne, návštěvníci se mohou dále seznámit se školním vzdělávacím programem a prohlédnout si lesní i běžný třídy školky.

Mateřská školka, která je držitelem stříbrného certifikátu Skutečně zdravá škola, je zajímavá tím, že má environmentální vzdělávací program a například televize je zde tabu. Klade důraz na zdravý životní styl, což je zejména vidět na jídelníčku. Pro děti jsou určené dvě klasické třídy pojmenované Veverky a Ježci a také jedna lesní třída, která se nemůže jmenovat nijak jinak nežli Lesníček.

Semínko se pyšní také vlastní Badatelnou, kde děti zkoumají vše živé i neživé. Badatelna je vlastně speciální učebna, která slouží dětem k výuce, ale i k volné hře a odpočinku. Díky projektu byla nově vymalovaná reálnými motivy zvířat a dovybavená pomůckami. V učebně je soustředěný veškerý výukový materiál včetně odborné literatury zacílený na poznávání přírody.

Například knihy o zvířatech a rostlinách, přírodovědné atlasy a určovací klíče, pomůcky na přímé pozorování jako dalekohledy, lupy, binokulární lupy. Pro pozorování života ve vodě disponuje planktonky, mísy a lavory. Zakoupená sada vábniček pak umožňuje imitaci zpěvu 25 ptáků, v nabídce je např. skřivan, kachna, sýček, kukačka, kos, sýkorka modřinka, slavík, hrdlička, koroptev, vrabec domácí, drozd.

Nové didaktické prvky jsou ve venkovním prostoru zahrady, zprostředkovávají dětem zkušenosti s větrem a sluncem jakožto zdroji obnovitelné energie. V rámci Badatelny byl nově zbudovaný také vodní prvek a herní prvek se šplhací sítí.

Zahradu oživil „dutý kmen“, kterým se dá prolézat, a děti si na něj mohou rovněž zahrát pomocí paliček jako na xylofon. Po zahradě byla rozmístěna krmítka pro drobné ptactvo a umístěna veverčí budka.

Zahrada také umožňuje pěstování nejrůznějších rostlin a pozorování jejich růstu. Pro tyto účely je vybavena speciálními zahradními stolky pro pěstování a dostatkem osiva. Díky na míru vyrobenému botanickému lisu je možné si vylisovat a uchovat části rostlin, ale i květinu jako celek.

Z kapacitních důvodů je nutné se na akci předem registrovat. Lze tak učinit prostřednictvím formuláře na webu www.msseminko.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám