Hlavní obsah

Školáci ze Slaného pomáhají Hynečkovi: sbírají víčka a rozšiřují síť spolupracovníků

Novinky, Libuše Miarková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti ze Základní školy v Rabasově ulici ve Slaném od září 2014 sbírají víčka z PET lahví. Dnes patří mezi nejlepší sběrače v regionu a dokáží získat pro dobrou myšlenku i další spolupracovníky z města a okolí.

Foto: Jitka Sachlová

Před Základní školou v Rabasově ulici ve Slaném nakládali do auta pytle s petvíčky žáci ze třídy 7.A.

Článek

Poprvé odevzdali k recyklaci 1 110 kilogramů víček v prosinci 2014 a podpořili tak Hynečka Skůru ze Slaného, který utrpěl velmi vážné poškození mozku a k návratu do běžného života potřebuje speciální, intenzivní a finančně dosti nákladné cvičení.

Hynečkovi postupně začaly pomáhat také další základní a mateřské školy ze Slaného a okolí. Svoz víček přitom koordinují šikovní organizátoři z Rabasovy ulice, kteří díky společnému sběračskému úsilí dodali v letech 2014 až 2017 k dalšímu zpracování 12 810 kilogramů víček. Celková částka za jejich prodej se vyšplhala k 77 tisícům korunám. Peníze putovaly na Hynečkovo konto.

K rozsáhlé síti sběračů se přitom připoujují i další školy, dokonce až z Kladna. Navíc do Rabasovy ulice začali svážet víčka také ochotní spolupracovníci z mimoškolních míst, například z restaurace Staré Slaný, nemocnice, infocentra a z vlakového nádraží ve Slaném. 

Plastožroutí soutěž

„Na přelomu roku 2017 a 2018 jsme však pocítili problém s výkupem víček. Některé firmy skončily, ale naštěstí jsme se dozvěděli o plastožroutí soutěži, v rámci které odebírají vršky v Purumu v Rynolticích. Tam jsme v lednu zavezli 3 152 kilogramů a v druhé várce 1. února pak dalších 881 kilogramů,“ uvedla Jitka Sachlová, zástupkyně ředitele Základní školy v Rabasově ulici.

Koordinátorka sbírky přitom velmi oceňuje přístup akciové společnosti KS transport and spedition z Roudnice nad Labem, která dopravu víček do Rynoltic zajišťuje sponzorsky.

„Purum v Rynolticích je jedno ze tří českých a moravských výkupních středisek, která se zapojila do sedmého ročníku Nakrmte Plastožrouta,“ uvedl Pavel Rosman, jednatel zlínské společnosti Jelínek-Trading. „Recyklát získaný z víček expedujeme do našeho závodu ve Vrbně pod Pradědem, kde z něj zhotovujeme zahradní kompostéry."

Další informace o plastožroutí soutěži: www.plastozrout.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám