Hlavní obsah

Školáci v Habartově se seznamovali s riziky extremismu

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci činnosti městské Komise pro prevenci kriminality se v přednáškovém sále budovy knihovny a infocentra Habartov uskutečnila v pondělí 12. prosince přednáška na téma: Extremismus.

Foto: Aleš Plevka

Přítomní policisté si připravují spuštění prezentace

Článek

Téměř čtyři desítky náctiletých dostaly možnost prostřednictvím poutavého komentáře člena MO PČR Habartov, pana Jiřího Převrátila, seznámit se s historií a současností nejrůznějších extremistických hnutí.

Hodinový exkurz do této problematiky započal stručnou analýzou a zmapováním současného politického spektra, na kterém pan Převrátil dokumentoval význam slova extrém. Pro lepší pochopení využil také přiblížení obsahu tohoto pojmu srovnáním se soudobými trendy ve sportu.

Následovalo malé okénko do historie, ve kterém policista ilustroval kořeny jak pravicového (fašismus a nacismus), tak i levicového (komunismus) extremismu. Ze slov i otřesných dobových snímků bylo patrné, že mezi oba dva tyto proudy lze mnohdy s úspěchem vložit rovnítko, neboť jejich projevy, metody i důsledky byly a jsou takřka totožné.

Žáci byli dále seznámeni se současnými pokračovateli těchto hnutí, s jejich ideologií a symbolikou. Došlo také na vysvětlení dnes hojně používaných pojmů jako např. xenofobie, antisemitismus, rasismus a další. Cílem, o který se pan Převrátil snažil, bylo to, aby žáci rozpoznali rétoriku a projevy extremistického chování a aby byli připraveni na to, že s takovým jednáním se mohou setkat i ve svém okolí.

Hlavním posláním této besedy, z které by si měli žáci pro sebe do budoucna odnést žádoucí vzorec chování, byl pak apel, aby se vždy řídili v první řadě vlastním rozumem a aby slepě nepodléhali vlivům okolí, které se je mnohdy snaží zmanipulovat a zneužít k prosazení osobních cílů. V době, kdy máme k dispozici lehce dostupné nejrůznější zdroje informací, by to byla ta největší hloupost. Snad slova pana Převrátila padla na úrodnou půdu a přispěla k tomu, že dospívající mládež bude alespoň občas o svých činech kriticky přemýšlet.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám