Hlavní obsah

Škola trochu jinak: chomutovské gymnázium pořádalo francouzský den

Novinky, Petr Koritina

O tom, že tradiční styl výuky dávno není jediným způsobem, jak předávat zkušenosti a ukazovat cestu vpřed, se studenti Gymnázia Chomutov opět přesvědčili v rámci tzv. francouzského dne.

Foto: Petr Koritina

Začínáme...

Článek

Na Gymnáziu Chomutov se stalo tradicí pořádat "cizojazyčné" dny. Řadu let se pořádají dny s britskou, německou či francouzskou tematikou.

Ve čtvrtek 26. března se škola zdánlivě opět proměnila ve středisko her a zábavy. Ano, škola trochu jinak aneb francouzský den. Celý den měl tři důležité herní linie. Když francouzský den, tak samozřejmě nesmí chybět kankán. Soutěž v tomto druhu tance probíhala na dvoře školy a vedle studentek se řada studentů proměnila v dámy v dlouhých sukních.

Soutěž v přípravě tradičního nepečeného cukroví měla kromě svých účastníků i své jedlíky. Pochutnali jsme si. Kdo nechtěl cukroví, mohl ochutnat tradiční sýry.

Koho zaujaly obrovské šachy, mohl si zahrát. Kdo má raději tradiční velikost figurek, i ten si našel místo a protihráče.

Hlavní a zřejmě nejnáročnější pro soutěžící byla soutěž Pevnost Gymnázia Chomutov. Vzpomínáte na Pevnost Boyard a její klíče? Tady to bylo podobné. Soutěžící vstoupil do potemnělé místnosti, dostal otázku či úkol nějak související s osobnosti francouzské historie a snažil se získat klíč.

Stanovišť bylo osmnáct a na řešení byly dvě minuty. Klíče studenti hledali mezi hady, šváby a červy, stejně jako je mohli získat za vědomostní úkoly. Trošku bát se mohli na tmavé půdě, kde zahalen v černou kápi hádanky říkal... - však vy víte kdo. Běhání s vodou, patlání se ve slizu a znalostní otázky se mohou zdát jednoduché.  Ale že to tak vůbec nebylo, dokládá skutečnost, že nejlepší družstvo v mladší kategorii získalo klíčů čtrnáct, ve starší kategorii "jen" dvanáct.

Ke zklidnění tepu po hledání klíčů přispělo vystoupení hudební skupiny Voilà v altánu školy, které bylo samozřejmě, jak název napovídá, opět v duchu francouzského dne. A protože altán je samozřejmě venku, tak kolemjdoucí mohli nejen studenty a kapelu vidět, ale především slyšet.

Diplomy a sladké ceny za první tři místa v soutěžích Kankán, Pevnost a Pečení získala nakonec celá řada studentů, protože týmy měly i více než deset členů.

Je jen dobře, že škola umí být školou trošku jinak...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám