Hlavní obsah

Škodovácký elektrobus Perun míří poprvé do zahraničí, bude sloužit v Polsku

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V těchto týdnech dokončuje nový elektrobus Perun ze Škody Electric "Tour de ČR". Jeho další cesta povede do Polska.

Foto: Škoda Transportation

Elektrobus Perun čeká první zahraniční "etapa" - bude sloužit v polském Krakově.

Článek

Poté, co se v moderní ekologické vozidlo představilo například v městské hromadné dopravě v Opavě, vozilo cestující na linkách v Olomouci a Zlíně, tak už brzy jej čeká první zahraniční "etapa" - Perun bude sloužit v polském Krakově.

„Místní dopravní podnik by měl provozovat elektrobus Perun zhruba od konce června 2014. Škoda Electric zajistí na místě vyškolení techniků a řidičů zmíněného dopravního podniku. Polsko je pro nás velmi atraktivní trhem z pohledu elektromobility, v následujících letech se očekávají velké investice v tomto odvětví,” sdělil obchodní manažer Škody Electric Pavel Kuch.

Nový elektrobus Perun vyvinutý a vyrobený společností Škoda Electric je dvanáctimetrové nízkopodlažní vozidlo, které je schopné dojezdu kolem 150 kilometrů, tento ukazatel lze však u tohoto typu vozu měnit v závislosti na osazené baterii. Parametry vozidla tak nejsou svazující a lze je přizpůsobit přání zákazníka.

Škoda Electric se věnuje vývoji a výrobě ekologických vozidel dlouhodobě – vedle trolejbusů a elektrobusů jde například o vodíkový autobus či hybridbus. Do vývoje těchto produktů dává firma několik let kolem 200 milionů Kč ročně.

K úspěchům firmy na tomto poli patří i začlenění do prestižního evropského projektu ZeEUS – jde o demonstrační provoz elektrobusů v osmi evropských městech za podpory Evropské komise a Mezinárodního svazu veřejné dopravy. Elektrobus ze Škodovky bude v rámci projektu provozován v Plzni během let 2015 až 2016. Vedle Plzně jsou v projektu ZeEUS rovněž metropole jako Londýn, Barcelona,  Glasgow či Bonn.

Reklama

Výběr článků

Načítám