Hlavní obsah

Sklepní prostory odkryly tajemství budovy z 16. století

Novinky, Stanislava Dvořáková

Destrukce podlahové krytiny Rodinného centra Srdíčko, umístěného v letité budově Jednoty bratrské v Ústí nad Orlici, se stala důkazem důmyslného stavebního způsobu našich předků.

Foto: archiv Jednoty bratrské

Objevený sklepní průduch, který zajišťoval hydroizolaci podlahy.

Článek

Uprostřed města Ústí nad Orlicí vedle autobusového nádraží stojí nejstarší památkově chráněná kamenná stavba. Je to prostý jednopatrový dům vybudovaný letech 1553-1555 členy sboru Jednoty bratrské a odpovídající stavebnímu způsobu dané doby. Budova má i svou historickou cenu zobrazující vývoj společnosti.

V této době mezi nejvýznamnější představitele Jednoty bratrské patřil i teolog Jan Amos Komenský, který se skrýval na panství Karla staršího ze Žerotína v nedalekém Brandýse nad Orlicí. I když se žádné písemné doklady o činnosti ústeckého sboru Jednoty bratrské nedochovaly, je možné předpokládat, že i zde Jan Amos Komenský jako kazatel působil.

Budova sloužila sboru Jednoty bratrské do roku 1626, kdy byla zabrána vrchností Lichtenštejnů a v roce 1668 se dostala do soukromých rukou jako obytná budova, kdy byla zároveň užívána k účelům zemědělského hospodářství. Byly přistavěny chlévy a provedeny další stavební úpravy bez zřetele na původní stav.

V současnosti jsou její prostory využívány Rodinným centrem Srdíčko. V místnosti herny určené k volnočasovému vyžití dětí byly však v dubnu objeveny u podlahy na zdi tmavé skvrny neznámého původu. Odbornou expertízou bylo zjištěno narušení podlahové konstrukce dřevomorkou domácí. Vzhledem k destrukci podlahy a objevení plodnic, které zasahují do sklepních prostor, se jedná o masivní a dlouhodobý růst. Jejím typickým znakem je objevená hnědá hniloba dřeva.

Důvodem je zřejmě při úpravách na hospodářském stavení položení nové prkenné podlahy přímo na hlínu a zasypání vzduchového průduchu. Došlo tak po delší dobu k vlhkosti dřeva nad 20 procent, kdy plodnice, které si zachovávají schopnost aktivace mnoha let a dosahují délky mnoha metrů prorostly zdivem.

Jelikož se jedná o celulózovorní houbu, jednu z nejobávanějších biotických škůdců staveb - dřevomorku domácí, jejímiž živinami je celulóza obsažená ve dřevě, které rozkládá a způsobuje tak destrukci napadeného materiálu, oprava bude náročná časově i finančně.

Současným odstraněním podlahy se podařilo odkrýt původní sklepní průduchy a vzhledem k potřebě zahájení činnosti rodinného centra od 1. září a zajištění finančních prostředků bylo přistoupeno k provizornímu řešení. Dobrovolníky z řad Jednoty bratrské bude odstraněno poškozené dřevo, vybourány zasažené zárubně, očištěna podlaha a strop ve sklepě, které byly ve styku s tímto dřevem a ošetření tohoto zdiva chemickým přípravkem.

V dalším pokračování v roce 2021 pod dozorem památkářů bude třeba položit novou dřevěnou podlahovou krytinu pečlivě preventivně ošetřenou a zajistit v dostatečné míře větrání celé podlahové skladby, včetně řešení způsobu hydroizolace.

Na dokončení této opravy bude majitel žádat v roce 2020 o finanční pomoc Město Ústí nad Orlicí a v roce 2021 Pardubický kraj.

Reklama

Výběr článků

Načítám