Hlavní obsah

Skleněné perličky se v Poniklé vyrábějí přes sto let, vyzkoušet si to můžete i vy

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavná večerníčková postava Trautenberk posílala Ančí pro léky k ponikelské bábě - ta žila v obci Poniklá v Krkonoších a byla to kořenářka. Vše je však opředeno tajemstvím a tak se neví, zda je to pověst, či pravda. Skutečností zato je, že v obci se již přes sto let vyrábějí skleněné perličky.

Foto: Jiří Cysař

Výroba klaučí

Článek

Právě do Poniklé míří naše kroky - seznámíme se tu s výrobou během komentované prohlídky a také si vyzkoušíme svůj um na závěr v kreativní dílně.

Historie výroby skleněných perliček sahá až do 19. století a je trvale spjata s obcí Poniklá. Obec se nachází kousek od silnice z Vrchlabí do Harrachova a sídlí zde výroba a zpracování skleněných perliček a také prodejna a hlavně exkurze do výrobny perliček s ukázkou výrobních procesů.

Část výroby probíhala doma a to hlavně výroba perliček a poté barvení i montáž ozdob. Každá perlařská rodina si přísně střežila zejména tajemství stříbření perlí. Původně se stříbřily roztokem olova a zinku, poté roztokem dusičnanu stříbrného.

Roztok se musel nasávat do perlí ústy, což bylo dost nebezpečné. Při polknutí roztoku se chemikálie kapilárami dostaly těsně pod kůži, zareagovaly se světlem a kůže zčernala, proto se těmto lidem říkalo ponikelští černoši. Dnes se již perličky barví přístrojem bez nutnosti nasávání ústy.

Další informace se zájemci dovědí při exkurzi do minulosti i současnosti výroby perliček.

Výroba perliček v Poniklé a v okolí má velmi dlouhou tradici. První firma přímo na výrobu dutých perliček a později i z nich vyráběných vánočních ozdob byla v Poniklé založena roku 1902 faktorem Hornou a v jejích původních prostorách sídlí nynější firma dodnes.

Mezi lety 1948 a 1989 zde probíhala výroba perlí a ozdob pod hlavičkou státních podniků. Po roce 1989 byly státní podniky privatizovány a oddělily se z nich jednotlivé provozy. Postupně se z ní oddělila Rautis, která se zaměřila pouze na duté perle a ozdoby.

Při velice zajímavé exkurzi začínáme při výrobě řádky perliček, které se říká "klauče". Ty se vytvoří nahřátí skleněné trubičky nad kahanem a vylisováním ve formě. Hořící plamen je velkou atrakcí pro návštěvníky exkurze.

Poté se vydáváme do míst, kde se klauče barví stříbrem a to uvnitř ještě stále spojených perliček. Vše se provádí v dílně. Po stříbření se provádí barvení klaučí a to namáčením v barvách, později po zaschnutí přichází malování a na závěr řezání, kde máme již hotové perličky ke konečné tvorbě ozdob.

Vše je ruční výroba a tak záleží na umu zdejších dělníků-umělců, jak se výrobek povede. Při exkurzi vidíme každou část výroby, až si můžeme v kreativní dílně vyzkoušet a vytvořit svůj výrobek. Tyto perličky jsou světovým unikátem, nikdo jiný je nevyrábí tímto způsobem.

Otevřeno je celoročně od 10 do 15 hodin kromě vánočních svátků.

Reklama

Výběr článků

Načítám