Hlavní obsah

Skanzen Solvayovy lomy zahajuje svou 16. sezónu

Novinky, Jiří Cysař

Nová turistická sezóna ve skanzenu Solvayovy lomy už klepe na dveře, odstartována bude v sobotu 27. dubna v 10 hodin.

Foto: Jana Bečková

Solvayovy lomy

Článek

Solvayovy lomy se nalézají kousek od vesnice Bubovice - z dálnice D5 je to sem asi 15 minut. Od roku 1993 se o tuto lokalitu stará Společnost Barbora, která zde vytvořila skansen. Každý rok se úvodní akcí otevírá celý areál pro veřejnost. A pak až do podzimu je možnost si přijít prohlédnout historii těžby v této lokalitě.

Při zahajovací akci při vstupu do 16. sezóny skanzenu bude možnost svézt se důlním vláčkem po povrch lomu, k nabídce bude patřit i prohlídka muzea nebo návštěva štoly. Celá akce končí v 17 hodin - občerstvení je zajištěno.

O Solvayových lomech:

V roce 1904 přišla do Čech belgická firma Solvay zabývající se zpracováním vápence pro chemické účely. Firma založila továrnu v Ústí nad Labem-Neštěmicích. Vápenec pro svou výrobu kupovala od různých dodavatelů z celých Čech. To se posléze ukázalo jako nerentabilní a tak v roce 1916 padlo rozhodnutí otevřít si vlastní závodní lom na vápenec.

Byla vytipována lokalita s velmi kvalitním vápencem v katastru obce Svatý Jan pod Skalou. V roce 1917 byl proveden geologický průzkum, který potvrdil požadovanou kvalitu materiálu. Následně se rozjely přípravné práce. Začala i výstavba samotížné lanovky spojující lom s dráhou v Loděnicích firmou J. Pohlig. Poté již nic nebránilo zahájení těžby, která začala 27. června 1918. V první polovině roku 1918 přijel do Neštěmic první ucelený vlak ložený vápencem ze Solvayových lomů.

V roce 1993 vznikla Společnost Barbora o. s. - Společnost pro zachování důlních a průmyslových památek. Tato společnost zde znovu buduje úzkorozchodnou dráhu, shání a zprovozňuje staré lokomotivy a vozy a opravuje zbylé objekty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám