Hlavní obsah

Skalka nad Váhom: prastaré poutní místo i výchozí bod Cyrilometodějské stezky

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedaleko hranic České a Slovenské republiky se v obci Skalka nad Váhom nachází zajímavé a velmi staré poutní místo. Současně je to výchozí bod putování po Cyrilometodějské stezce vedoucí odtud přes Žítkovou, Bojkovice, Luhačovice do Velehradu.

Foto: Martin Peterka

Velká Skalka, zřícenina kláštera

Článek

Skalka nad Váhom leží nedaleko česko-slovenské hranice, takřka za moravskými humny, v ohbí Váhu mezi Nemšovou a Trenčínem. Je to velmi zajímavé místo, tak trochu opomíjené díky tomu, že z Moravy do Trenčína většinou cestujeme jinudy. A právě proto je tipem na zajímavý podzimní výlet. 

Nejprve je potřeba říci, že jsou zde hned dvě Skalky - Velká a Malá. Ta Velká umožňuje návštěvu zříceniny původního benediktínského kláštera. Ten zde u skaliska vybudovali někdy ve 12. století. Velká Skalka však byla osídlena mnohem dříve, a sice v malém komplexu jeskyní, kde podle legendy již v 11. století pobýval sv. Benedikt, slovenský poustevník a první slovenský mučedník, později prohlášený za svatého.

Tato jeskyně se jmenuje Benediktova a jedná se o vůbec první jeskyni, zpřístupněnou veřejnosti na Slovensku. Zřícenina kláštera je přístupná denně, kromě pondělka. Jedná se o nejstarší poutní místo na Slovensku a z historického pohledu dokonce v celých tehdejších Uhrách. 

Malá Skalka leží necelé dva kilometry dále po proudu Váhu. Stojí zde malý románský dvouvěžový kostelík, o kterém existují písemné záznamy již z roku 1208. Stojí údajně na místě, kde byl zabit sv. Benedikt.

Obě Skalky – Velkou a Malou spojuje naučná stezka, která je mimo jiné součástí Cyrilometodějské stezky, vedoucí od Velké Skalky přes Hornou Súču do Žitkové v Moravských Kopanicích a dále přes Bojkovice do Luhačovic a cíle ve Velehradu. Trasa cyrilometodějské stezky je zatím vyznačena v turistických mapách, připravuje se i fyzické vyznačení v terénu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám