Hlavní obsah

Sjezdař Martin Vráblík si k tréninku na mistrovství světa vybral Razulu

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích vyhledávají nejen rekreační sportovci, ale také profesionálové. Přestávku mezi závody na přelomu roku využil k tréninku na hlavní sjezdovce Razula přední český sjezdař Martin Vráblík.

Foto: archiv Ski areálu Razula

Sjezdovka Razula byla pro Martina Vráblíka ideálním tréninkovým terénem.

Článek

Třicetiletý lyžař, pocházející z blízkého Nového Hrozenkova, trénoval na Razule v závěru prosince a prvních lednových dnech.

„Díky počasí byla sjezdovka ve vynikající kondici. Možnost tak kvalitního tréninku máme většinou jen na speciálně preparovaných pistách v Alpách. Tentokrát nám ale podmínky naservírovala sama příroda. Myslím si, že jsme na Valašsku měli nejlepší podmínky v republice,“ pochvaloval si Martin Vráblík, který se letos soustředí na Mistrovství světa ve Schladmingu, kombinaci ve Světovém poháru a také na Český pohár, ve kterém chce bojovat o vítězství.

Sjezdovka Razula dlouhá 1 km s převýšením 210 metrů nese označení FIS jako sjezdovka vhodná pro pořádání lyžařských závodů. Svými parametry tak ideálně vyhovuje právě pro kvalitní lyžařský trénink a bývá pro tyto účely sportovci často využívána.

„Obvykle tréninky závodníků plánujeme po skončení provozu vleku pro veřejnost, aby sjezdovka měla po úpravě čas promrznout a byla ráno připravena pro běžné návštěvníky. Zvláště o vánočních svátcích však byly podmínky tak dobré, že Martin s kolegy mohl trénovat dvoufázově ráno i večer a sjezdovce to nijak neublížilo,“ dodal Lubomír Sušila ze Ski areálu Razula.

Ski areál Razula se nachází v údolí Léskové ve Velkých Karlovicích. Je součástí Resortu Valachy, které dále tvoří tři tamní horské hotely s dvěma relaxačními centry. Ve ski areálu jsou čtyři sjezdovky o celkové délce 2 kilometry. Dvě sjezdovky jsou zasněžované a vybavené osvětlením pro večerní lyžování, které se koná od úterý do soboty.

Zatímco zkušené sjezdaře nejvíce láká hlavní sjezdovka Razula dlouhá 1 km s převýšením 210 metrů, pro rodiny s dětmi je jako stvořená mírná, 350 metrů dlouhá sjezdovka Horal u hotelu Horal, kde v zimě funguje i lyžařská Tygří školka či snowtubing. Letos tu přibyde sáňkařská louka a chystá se speciální okruh pro vyjížďky na segway. U sjezdovky se nachází hotel Horal s relaxačním centrem Wellness Horal, v jehož termálních bazénech se mohou lyžaři po dni stráveném na svahu zahřát ve slané vodě vyhřívané na 36°C.

Od 2. ledna do konce sezóny mohou lyžaři využít bonusovou akci "Lyžuj a plav" - k vybraným typům skipasů ve všední dny získají hodinový vstup zdarma do termálních bazénů. Aktuálně také platí akce pro lyžaře, kteří k dopravě do ski areálu využijí skibus z Ostravy. Při zakoupení celodenního skipasu je jim na pokladně Razula vráceno celé jednosměrné jízdné.

Ski areál Razula také pořádá doprovodné akce. Místní specialitou jsou např. carving workshopy pořádané v sobotu a neděli od 8 do 9 hodin (hodinu před běžnou otevírací dobou) a v pátek a sobotu večer při večerním lyžování. V sobotu 5. a neděli 6. ledna se od 9 do 16 hodin koná na sjezdovce Razula bezplatné testování lyží LUSTI.

Lyžování mohou návštěvníci spojit s gurmánskými zážitky v Gril srubu Razula pod sjezdovkou Razula. Jeho nabídku od 2. ledna doplnila grilovaná kolena či borůvkové knedlíky.

Reklama

Výběr článků

Načítám