Hlavní obsah

Sjezd automobilových veteránů na zámku v Litomyšli

Novinky, Zdeňka Kalová

Vzpomínkovou jízdu na naše slavné automobilové závodníky Elišku a Čeňka Junkovy a sraz několik desítek vozidel vyrobených do roku 1948 hostí od 21. do 23. 8. 2015 zámek v Litomyšli.

Foto: Zdeňka Kalová

Vzácné vozy Buggati z 20. a 30. let 20. století na zámeckém nádvoří v Litomyšli

Článek

Všichni milovníci nablýskaných starých vozů by si neměli nechat ujít výstavu automobilových veteránů, která se pod názvem Vzpomínková jízda na Elišku a Čeňka Junkovy uskuteční od 21. – 23. 8. 2015 na Státním zámku Litomyšl. Pořadatelem akce je Veterán klub Litomyšl, avšak k vidění budou vozítka – auta, motorky i bicykly, z celé České republiky.

Proč Junkovi a Litomyšl? Důvodů je hned několik – ponejprv nedaleko Litomyšle, v Dolní Čermné, se Vincenc (Čeněk) narodil, a také Eliška se prý často na své cestě z Prahy do Olomouce v Litomyšli zastavovala na kávu. V roce 2015 jízda oslaví také hned několik výročí najednou - 115. výročí narození Elišky, 80 let od doby, kdy se Eliška stala vrcholovou závodnicí, a v neposlední řadě uplynulo 20 let od její smrti.

Co čeká na návštěvníky? V pátek 21. 8. to byla výstava nejen automobilových veteránů. Na II. zámeckém nádvoří byly k vidění také vzácné vozy Bugatti, se kterými Junkovi závodili. V sobotu 22. 8. po 8. hodině začala slavnostní jízda do Dolní Čermné s komentovaným odjezdem ze zámku a průjezdem historickým náměstím. V sobotuí odpoledne (cca po 16. hodině) se historické vozy opět vrátily na zámecká nádvoří a návštěvníci se jimi budou moci nechávat okouzlovat  až do nedělního dopoledne.

Více na http://www.zamek-litomysl.cz/

Reklama

Výběr článků

Načítám