Hlavní obsah

Situaci na moravských vinicích mapují v týdenních intervalech předsběrové analýzy

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak správně určit termín sklizně může vinařům napovědět unikátní bezplatná služba, kterou již třetím rokem každý týden nabízí společnost BS vinařské potřeby. Předsběrová analýza poskytuje pěstitelům nejen informace o vývoji zrání hroznů, ale také praktické doporučení a komentáře odborníků.

Foto: BS vinařské potřeby
Článek

Od posledního srpnového týdne mají vinaři opět možnost využívat analýzu, která vychází ze sledování vývoje hroznů a jejich detailního rozboru. Na jejich základě potom společně s inženýrem Milošem Vidlářem a docentem Pavlem Pavlouškem z Mendelovy univerzity připravují odborníci komentáře a hodnotí průběh dozrávání daných odrůd v různých lokalitách.

„V letošním roce první rozbory hroznů naznačují, že ročník 2015 bude velmi náročný z pohledu načasování termínu sklizně a technologie zpracování hroznů,” uvedl doc. Pavel Pavloušek a dodal: „Právě  informace z předsběrových analýz napoví vinařům, kdy hrozny sbírat a začít s výrobou vína.“

Sběr vzorků několika odrůd révy probíhá ve vinicích v moravských podoblastech Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti. „I když není analýza provedena přímo na konkrétní vinici, může vinaři poskytnout řadu praktických a užitečných informací. Přínosné je i srovnání s vývojem z analýz z předchozího ročníku,“ říká enologicko-technologický poradce BS vinařských potřeb, Miloš Vidlář. „V případě zájmu pěstitele, je možné provést rozbor a analýzu hroznů přímo z jeho vlastní vinice.“

Zkušební sběr hroznů se provádí pravidelně každý týden a poté se z moštu stanovují základní kvalitativní parametry, tj. množství glukózy + fruktózy, YAN, titrovatelných a organických kyselin, hodnotu pH. Aktuální informace potom vinaři naleznou každý týden na www.vinarskepotreby.cz nebo je v případě zájmu mohou obdržet i přímo na svou mailovou adresu.

Kromě předsběrových analýz mohli vinaři poprvé od letošního června využívat poprvé i analýzy aktuálního stavu révy vinné zaměřené na výskyt škodlivých organismů a následně na doporučení vedoucí k ochraně vinic. Kromě toho BS vinařské potřeby poskytují i individuální enologicko-technologické poradenství, profesionální servis, rozbory a analýzy v akreditované laboratoři a řadu dalších odborných služeb v segmentu vinařství a vinohradnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám