Hlavní obsah

Singltrek u Nového Města pod Smrkem těší krásnou přírodou i ohleduplnou jízdou

Novinky, Milan Turek

V Jizerských horách sezóna nikdy nekončí. Turisté, cyklisté, lyžaři, běžci, po asfaltových cestičkách se stále někdo pohybuje i na inlajnech. Existuje však místo, kde se dá jet nádherným klidným terénem a není se potřeba obávat střetů. Vynález oblažuje ducha a jmenuje se singltrek.

Foto: Milan Turek

Malá stoupání singltreku zvládnou i amatéři. Foto Antonín Kvasnička

Článek

Novodobí rytíři mají pestré dresy, pevné boty, nákolenice, vypolstrované kalhoty změkčují dosed a chrání před otlačením. Hruď i záda brání brnění, helma ochraňuje hlavu. Razancí jízdy v terénu předčí kdysi středověké rytíře, kteří měli živé stroje a museli o ně pečovat a krmit. 

Dnešní stroj má dokonalé pérování, brzdy, měřící elektroniku a hejblátka pro seřízení rychlosti. Obutí je podstatně dražší než čtyři podkovy a pár minut kovářské práce. Horáky je zapotřebí také přezouvat a to od užších pneumatik až po široké. V zahraničí se takový jezdec liší od domácí jezdecké populace právě tímto vybavením a navíc než naskočí takový rytíř do sedla, notně si lokne z dovezeného soudku. Poté začne hltat kilometry.

Pro tyto jezdce se budují v řadě míst za vysokých nákladů asfaltové cesty, kterými se dokonale zničí část přírody a zároveň vytváří prostor pro nezřízeně rychlou až arogantní jízdu.

Oč krásnější je jízda na kole polní cestičkou kde je potřeba dávat pozor, ale při pomalé jízdě zato lze slyšet ptáčky, pozorovat život, vnímat chuť vzduchu a čichat vůni květů. Asfaltky jsou zrůdnými cestami pro arogantní jezdce.

Nádherný a ojedinělý je výtvor na severu Jizerských hor, kde v jednosměrném provozu nikdo nikoho neohrožuje, a cesty jsou přírodní bez asfaltu.

Singltrek v okolí Nového Města pod Smrkem je dnes cílem mnoha vyznavačů krásné přírody a ohleduplné jízdy na kole pro potěšení. Jezdci nikoho neohrožují a v lese se pohybují podle svých schopností či času a délky trasy.

Dnes má singltrek již osmdesát kilometrů a zavede cyklistu až k sousedům.  Prochází krajem, kde lze navštívit nádhernou barokní basiliku v Hejnicích nebo se obdivovat dřevěným sochám v Lázních Libverda, kde se může občerstvit vodou, která dává mužskou sílu. Nádherné výhledy do celého kraje a především na severní vrcholky hor opájí smysly.

Nelze nevzpomenout zdejšího Čarostřelce nebo celníka, zdatného milovníka. Pokud cyklista nezůstane u singltreku, může si zajet o pár kilometrů dál k polským jezerům Witka, Zlatnickému nebo Lesznianskému či navštívit hrad Czochu. Škoda jen, že radní ve Městě nevzpomínají na výrobce fajfek nebo historii kamnářů či textiláků. A novoměstská minerálka je stejně výtečná jako libverdská, bohužel ani jednu z nich nikde v obchodě nenajdete.

Singltrek navštěvuje stále více cyklistů, aby vychutnali ducha přírody a seznámili se s ochráncem hor Muhu, kolem jehož sochy vede stezka, či oba druhy minerálek. Místo podnes turisticky málo známé může být také i díky jarním mezinárodním pochodům tří zemí oblíbeným místem aktivního odpočinku. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám