Hlavní obsah

Silvestrovská noc zaměstnala lékaře mělnické nemocnice

Novinky, Lucie Zikmundová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní silvestrovská noc zaměstnala v Mělníku zejména lékaře chirurgického oddělení, ale také internisty a neurology. Dohromady ošetřili během služby 24 pacientů. Na interně a neurologii nemuseli nikoho hospitalizovat, na chirurgii jednoho z nich. Služba se podobala běžnému víkendovému provozu.

Foto: Lucie Zikmundová

Lékaři chirugie, interny a neurologie Nemocnice Mělník pracovali i o půlnoci, kdy měli během silvestrovské služby nejvíce pacientů v ambulancích.

Článek

Chirurgové na Silvestra a Nový rok ošetřovali celkem jedenáct lidí, z toho šest případů souviselo přímo s oslavami konce roku 2012. „Tito pacienti si pod vlivem alkoholu způsobili většinou krvavá zranění, zejména tržné rány na hlavě a pohmožděniny,“ uvedl chirurg MUDr. Zdeněk Tlustý. Jeden muž utrpěl zlomeninu kotníku.

Čtyřikrát přivolali chirurgové k pacientům na konzilium také neurologa, který měl vyloučit poranění mozku. Lékaři museli také hospitalizovat dvaapadesátiletého muže, kterého zdravotničtí záchranáři nalezli v jedné vesnici nedaleko Mělníka ležet u kapličky a do nemocnice jej přivezli na Silvestra už ve 22.00 hodin. „Muž byl silně opilý, na hlavě však neměl žádné viditelné poranění a nepamatoval si, jak se vše přihodilo. Hospitalizovali jsme jej pro vyloučení otřesu mozku,“ dodal lékař.

Letošní Silvestr označil Zdeněk Tlustý spíše za klidnější v porovnání s těmi předchozími. Ošetřit nemuseli chirurgové žádného pacienta s poraněním od pyrotechniky ani závažnější úrazy. „Přispělo k tomu spíše teplejší počasí bez sněhu a náledí,“ vysvětlil chirurg Tlustý.

Příjmovou ambulancí interních oborů prošlo během silvestrovské služby celkem 13 pacientů, nikdo z nich nemusel být hospitalizován, potvrdila lékařka Zdenka Šubrová. Internisté ošetřovali celkem sedm pacientů, a to převážně s infekcemi dýchacích cest nebo s horečkou. Pět lidí přišlo do ambulance kolem půlnoci.

Odborníky vyhledala také pacientka s úzkostným stavem. Ani ta však nemusela být ve zdravotnickém zařízení hospitalizována.

Péči neurologů vyhledalo od silvestrovské 16 hodiny do novoroční 7 hodiny šest lidí. Dvakrát kvůli bolestem zad, jednou kvůli migréně. Tři pacienty, kteří do nemocnice přijeli po rvačce z Neratovic, vyšetřovali neurologové hodinu po půlnoci k vyloučení otřesu mozku. To se ale nepotvrdilo a mládenci tak v nemocnici nemuseli zůstat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám