Hlavní obsah

Silueta Kunětické hory už z dálky zve k návštěvě hradu

Novinky, Jiří Cysař

Kunětická hora je charakteristickou dominantou východočeského Polabí vzniklou třetihorní činností země. Díky své siluetě a monumentálnímu postavení v krajině byla osídlena již v období pravěku.

Foto: Jana Bečková

Kunětická hora od studny

Článek

Výlet na Kunětickou horu jsme podnikli během uplynulého víkendu. I když předpověď počasí nebyla dobrá, neodolali jsme a výlet uskutečnili. A udělali jsme dobře, jelikož nebylo velké vedro a dalo se tak slušně jít turistickou trasou. Přijeli jsme na Hlavní nádraží v Pardubicích a z autobusového nádraží pokračovali do Kunětic. Odtud po červené značce se po mírném stoupání dostanete po dvou kilometrech přímo pod hrad. 

Po značce jsme nejprve hrad celý obkroužili a dostali se na parkoviště přímo pod objektem našeho zájmu - a pak již jsme stoupali k prvnímu místu na vyhlídku. Ke studni. Kousek odtud je místo, kde se pořádají divadelní představení. Dále jsme pak stoupali k hlavní bráně, kde si lze pomocí mobilního telefonu stáhnout krátkého průvodce hradem. Pak již je možné vstoupit do hradní brány, koupit vstupenku do prohlídkové části hradu - nebo si projít přístupné části bez nutnosti platit vstup. 

My jsme zvolili prohlídku placenou a nelitovali jsme. Není to klasická prohlídka s průvodcem. Nejdříve na nádvoří průvodce představí historii hradu, ukáže, kde se co nalézá, a pak již máte volno k prohlídce celého hradu bez doprovodu. Expozice jsou ve věži i ve sklepení, kde je i mučírna. Výhled z hradní věže je nádherný, dohlédnout lze i na Sněžku. Při odchodu z hradu jsme si mohli zastřílet z luku či z kuše.

Po prohlídce jsme pomalu klesali dolů na parkoviště a na místo konání festivalu České hrady. Letos v termínu 27. a 28. července. A dále pokračovali do Perníkové chaloupky, kde se nalézá Muzeum perníku, a pak do vesnice Ráby a zpět autobusem na vlakové nádraží.

Náročnost výletu je pro středně zdatného turistu velmi nízká, pěšky ujdete asi 10 kilometrů a to včetně prohlídky hradu. Jen výstupy do hradní věže a do sklepení jsou trochu náročnější.

Další fotografie z výletu naleznete ZDE

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám