Hlavní obsah

Silný vítr, bouře a déšť prověrují občany a hasiče v Mirošově

Novinky, Miloš Zikmund

Extrémní počasí v posledních létech napáchalo již nemalé škody. Nejvíce trápí obce a města s menšími rozpočty, kde i zaměstnanost je podprůměrná.

Foto: Miloš Zikmund

Uzavřená silnice směrem na Rokycany.

Článek

Tmavé mraky, blesky, silný vítr a prudký déšť děsí lidi celé planety již od pradávna. Časté houkání sirén, silný vítr a bouře děsily oprávněně i obyvatele menšího města Mirošova.

Město leží na západním úpatí Brd. I když meteorologové předpovídají vydatné bouře a prudký déšť, tak nikdo přesně neví, kde, kolik a jak se předpověď vyplní.

Z neděle na pondělí začaly sirény v Mirošově houkat již kolem 17. hodiny a místní dobrovolní hasiči vyráželi na zásah. První akcí byl padlý strom na projíždějící osobní vlak na trati č. 173. Naštěstí škody byly malé a nikomu se nic nestalo. Další padlý strom na silnici zablokoval oblíbenou trasu pro kamióny od Příbrami směrem na Rokycany a následně na D5 na několik hodin. Padlých stromů bylo opravdu hodně a hasiči s motorovou pilou odvedli velkou práci.

Dalších 25 hodin nešla v některých částech města elektřina. Světlo v noci byl jen začátek trápení. Rozteklé potraviny v mrazících boxech a studená strava pro lidi, kteří zápasili s opravou poničených střech a budov - to byla těžká zkouška.  

Z úterý na středu opět zazněly noční sirény. Opakoval se silný vítr a déšť. Padlé stromy, uvězněná osobní auta i s posádkami. Po sirénách vyjíždí dobrovolní hasiči se svou základnou - novou Tatrou pořízenou za zhruba šest miliónů korun. Hodnotí ji jako vynikající vozidlo od českého výrobce. Bohužel pomalá a zastaralá Avie se svého nástupce stejné značky už asi nedočká.

Od občanů města Mirošova a jeho okolí si dobrovolní záchranáři-hasiči zaslouží poděkování a obdiv. Všichni ale doufají, že jejich služeb nebudou muset využívat. Extrémní počasí posledních let, však prověřuje nejen hasiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám