Hlavní obsah

Sídliště v centru Bohumína mění svou tvář

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V centru Bohumína je v plném proudu rozsáhlá regenerace veřejných ploch na sídlišti mezi ulicemi Čs. armády, Jateční a Okružní. Lokalita o rozloze 23 tisíc metrů čtverečních dostane nové chodníky, parkovací místa, přibudou lavičky i úsporné veřejné osvětlení a zeleň.

Foto: Lucie Balcarová
Článek

Revitalizace odstartovala v červnu a potrvá až do konce října.  Proběhne ve čtyřech etapách. Letos přijdou na řadu první dvě za 23 miliónů korun. Většinu z této částky zaplatí městu dotace z EU.

„Asfaltové chodníky nahradí zámková dlažba. Úprav a rozšíření se dočkají stávající parkovací místa. Počítáme i s opravou zdejších dětských hřišť. Přibýt by měly i nové dětské prvky. Počítá se také s vylepšením stanovišť pro kontejnery na odpad. V celé lokalitě chceme vysázet asi stovku nových stromů. Celý prostor by měl zároveň dostat nové veřejné osvětlení s úspornými ledkovými světly,“ uvedla Lenka Jochimová z odboru rozvoje a investic bohumínské radnice.

Další dvě etapy přijdou na řadu zřejmě v příštím roce. To by se úprav mělo dočkat prostranství mezi zdejšími nízkými bytovými domy v Jateční ulici. Na zelené louce by tady navíc mělo vyrůst zcela nové parkoviště s kapacitou pro téměř 80 aut.

„Podobně jako u předchozích regenerací sídlišť jsme mezi obyvateli zdejší lokality uspořádali rozsáhlou anketu. Obdrželi do svých domácností studii a sami pak rozhodli svými připomínkami o konečné podobě úprav. A jako obvykle nebylo možno splnit všechna přání. Někdo by chtěl více parkovacích míst a někdo více zeleně. Věřím však, že zvítězil zdravý kompromis a lidé budou se svým novým okolím spokojeni,” řekl starosta Bohumína Petr Vícha.  

Novou podobu dostalo v posledních letech díky dotace z EU hned deset lokalit v centru Bohumína. Náklady se vyšplhaly na 47 miliónů korun, z toho městu většinu pomohla uhradit EU, a to 40 miliónů korun. Opravovaly se chodníky, sídliště dostala nové příjezdové cesty, parkovací místa a veřejné osvětlení. Na některých místech přibyly místa pro separační kontejnery, dětské koutky či prvky, nebo nová zeleň.

Nový vzhled má díky tomu například korzo u náměstí Budoucnosti, sídliště Mírová, Nerudova, vnitroblok mezi náměstím T. G. Masaryka a pěší zónou, vnitroblok mezi pěší zónou, Poděbradovou a Štefánikovou ulicí nebo vnitroblok u hřbitova v Nerudově ulici.

Až se letos realizuje regenerace jedenácté lokality, a to sídliště Jateční, Čs. armády a Okružní, bude dohromady zrevitalizováno 67 tisíc metrů čtverečních veřejných ploch v Bohumíně.  

Reklama

Výběr článků

Načítám