Hlavní obsah

Shakespearův Sen noci svatojánské promění zlínské jeviště v magickou džungli

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadelní klasiku oprašuje Městské divadlo Zlín. V sobotu 13. října v 19 hodin uvede ve Velkém sále nesmrtelnou komedii Williama Shakespeara o zběsilé touze po lásce a milování Sen noci svatojánské.

Foto: archiv MDZ

Městské divadlo ve Zlíně.

Článek

„Shakespeare by byl dobrý marketingový manager, za hlavní téma hry si vybral cit, který se dotýká nás všech. Je to hra, která se v každém okamžiku dotýká všech diváků v hledišti,“ vysvětluje režisér Pavel Khek, proč se rozhodl inscenovat právě Sen. Do hry, v níž vystupuje dvacet postav, se rozhodl obsadit pouze osm herců.

„Podezírám Shakespeara, že někde ve skrytu duše si to takhle představoval. Jeho dramatickou metodou ve Snu je zdvojování, zrcadlení - příběh athénských milenců se zrcadlí v příběhu, který hrají řemeslníci a tak dál. My jsme rozhodli to zdvojování dovést do důsledku,“ řekl režisér.

A aby toho herci neměli málo, budou hrát na nejrůznější nástroje, z nichž diváci nebudou znát ani jeden. Zvláštní magické hudební nástroje vyrobil na míru zlínskému Snu Khekův spolupracovník a „šaman“ Václav Kořínek. V malírně zlínského divadla tak vznikl z obřího vinného sudu o průměru dva metry a z bizoní kůže také jeden z největších bubnů v republice. A nejen buben.

"Až budou všechny nástroje hotové, budeme na ně herce učit hrát," těší se Kořínek. „Z nástrojů na scéně vytvoříme pověstný les. V našem pojetí spíše nebezpečnou džungli. Uprostřed se bude nacházet tůň, jezírko i močál, ve kterém se naše postavy řádně vymáchají,“ přiblížil režisér, který není zlínskému publiku neznámý. Podepsaný je například pod divácky úspěšnými inscenacemi Krása na scéně nebo Kdo je tady ředitel.

Z herců se ve Snu noci svatojánské na zlínské scéně představí Radovan Král, Luděk Randár, Eva Daňková, Radoslav Šopík, Marek Příkazký, Zdeněk Lambor, Hana Briešťanská a Marie Vančurová.

Diváci jsou zváni i na besedu s tvůrci – Klevetivou středu, která se koná 10. října v 17 hodin na jevišti ve Velkém sále přímo ve scéně Michala Syrového. Její součástí bude i interaktivní výstava hudebních nástrojů šamanského hudebníka Václava Kořínka, povídání s režisérem Pavlem Khekem, členy tvůrčího týmu a všemi herci, hudební ukázka v podání herců, ukázka fotografií ze zkoušek inscenace a filmová upoutávka na Sen noci svatojánské v režii inspicienta Petra Lukáše. Klevetivkou bude jako moderátorka provázet umělecká šéfka divadla Hana Mikolášková. V pátek 12. října se od 10 hodin uskuteční i veřejná generálka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám