Hlavní obsah

Sfárejte za vědomostmi, lákala vědecká knihovna v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Jedna z třiceti tří institucí, která nabídla své prostory návštěvníkům Ostravské muzejní noci v sobotu 25. května byla také Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě. Sídlí na Prokešově náměstí č. 9.

Foto: Josef Zajíc

Muzejní noc v Ostravě. 25.5.2013

Článek

Zatímco na Prokešově náměstí na pódiu probíhal doprovodný zábavný program Prvního Ostravského Hogo und Fogo kabaretu Roberta Galia a Lukáše Červenky, Moravskoslezská vědecká knihovna nabízela atraktivní program pod názvem " Sfárejte za vědomostmi."

A skutečně. Zájemci se sešli v malé místnosti za výpůjčním pultem a nasadili si ochranné helmy. "Na tomto místě běžný návštěvník, který si jde vypůjčit knihu, již nemá co dělat. Zde je to jen pro zaměstnance knihovny. Vy máte to štěstí, že se dnes projdeme do míst, kde se nachází jeden ze šesti skladů knih. Denně se protočí asi 1000 výtisků. To znamená 1000 výtisků je do knihovny vráceno a 1000 si opět někdo půjčí. Tak a jdeme dále,"  řekla Mgr. Gabriela Filipová, která skupinu v tu chvíli provázela.

Po točitých schodech skupina návštěvníků sešla do sklepních místností. Průvodkyně skupině vysvětlila zásady výpůjček, a jak se vypůjčené knihy pohybují. "Pokud si registrovaný návštěvník naší knihovny přeje nějakou knihu, najde si identifikační číslo. Toto číslo putuje ke skladnici, která jej vyhledá v registru a knihu připraví. Může se ovšem stát, že je kniha uložena v jiném z našich šesti skladů, kde máme uloženo celkem asi 500 000 titulů, knih  a časopisů. Pak musí zákazník zhruba dva tři dny počkat, než knihu obdrží," pokračovala Filipová.

Po ukončení prohlídky sklepních místností seznámila přítomné se zajímavým citátem: "Příteli, ze sedmera rajských radostí si vyber knihu, ženu a víno. Co knize chybí, má žena, co ženě schází, kniha dá ti zas. A zlaté víno, v kterém čas svou moudrost uložil, dá svět ti plný krás. Však ženy stárnou, a zhynout mohou vína - tvou zůstane a věčně krásnou bude kniha."

Ve studovně knihovny byly k vidění nejzajímavější knihy z fondu knihovny. Mimo jiné vzácné exempláře byl připraven k prohlédnutí Kodex vyšehradský nebo Zakládací listina Univerzity Karlovy ze 7. dubna 1348.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám