Hlavní obsah

Šestici rozhleden na Slovácku otevřou ohňostroje

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Rozhledny jsou oblíbeným turistickým cílem. Na východním Slovácku jich v jednom okamžiku otevřou hned šest.

Foto: Archiv obce Bánov

Nová rozhledna nad obcí Bánov

Článek

Šestice obcí svazku obcí Východní Slovácko - Vlčnov, Nivnice, Korytná, Suchá Loz, Bystřice pod Lopeníkem a Bánov - se spojila k realizaci projektu, kterým vzniká zajímavá turistická infrastruktura v podhůří Bílých Karpat. 

V každé z těchto obcí, lépe řečeno nad každou z nich, je postavena 13 metrů vysoká rozhledna ze smrkové kulatiny. Ve Vlčnově stojí rozhledna u křižovatek cesty Hraběcí a cesty Od búd, v Nivnici nedaleko centra obce u kapličky Nejsvětější Trojice, v Korytné pod Horní loukou, v Suché Lozi ve Vápenkách, v Bystřici pod Lopeníkem v lokalitě nad Vojanskú cestú a Bánově na Králově.

Jednotlivé rozhledny umožňují výhled na kouzelnou krajinu podhůří Bílých Karpat, které jsou biosférickou rezervací pod ochranou UNESCO. S trochou nadsázky lze říct, že z jedné rozhledny uvidíte na druhou.

Mezi jednotlivými rozhlednami vzniká turistický okruh o celkové délce zhruba 50 km, který spojí pěší a cykloturistické trasy. Na těchto trasách je umístěno 18 odpočívadel s informačními tabulemi a 60 směrových tabulí, které navigují turisty na jednotlivé rozhledny.

Výstavba rozhleden a další turistické infrastruktury byla podpořena dotací z Regionálního operačního programu NUTS II Střední Morava.

Máme pro vás tip na nevšední zážitek: Vydejte se do některé z šesti výše uvedených obcí předposlední den tohoto roku. Výlet si naplánujte na odpolední dobu a setrvejte do setmění. Tento den, tedy 30. prosince budou rozhledny slavnostně otevřeny a jednotně - v 16.30 -  bude ze všech rozhleden odpálen ohňostroj. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám